menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Suavi Kemal Yazgıç yazdı: Ömer Faruk Yazıcı Okumak İçin 12 Sebep

15 1
yesterday

1-Ömer Faruk Yazıcı’nın “Âlemlerin Çöpçatanı” isimli bir hikâye kitabı, “Peri Palas” isminde de bir romanı var. Mitolojiye, fantastiğe, kadim anlatı geleneğine derin bir muhabbetle ilgi duyuyor. Bütün bu ilgilerini birer modern tür olan roman ve hikâye formu içinde yepyeni anlatılara dönüştürüyor.

2-Önce biraz biyografi. 10 Mart 1995 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Hikayeleri çeşitli dergilerde yayınlandı. FABİSAD üyesi. 2015 Gio Ödülleri hikâye seçkisi Düşlerin İzinde’de “Bir Büyü’cü Masalı” adlı hikâyesiyle yer aldı. Türk Edebiyatı Genç Sanat dergisinin yayın kurulunda. Bir sabah uyanıp, “fantastik edebiyat yazayım bari” diyerek mevzuya başlamamış.

3-Musallatlar, gulyabaniler, cadılar, üç harfliler… Bir Ömer Faruk Yazıcı metninde yer alan “yerli fantastik öğeler” listesinin çok küçük bir parçasını aktardım buraya. Tercüme olmayan bir Türkçe ile yazmanın dışında mürekkebiyle hayat verdiği karakterleri de kendi folklorumuzdan, edebiyatımızdan, tarihimizden devşirdiği unsurlarla inşa ediyor Yazıcı.

4-Yazıcı, hikâyelerinde ve romanında İstanbul’u bir dekor değil. Yani anlatı bir mekânda geçecek, o da bari İstanbul olsun diye seçmiyor. İstanbul, anlatıların şekillendirici ve belirleyici unsurlarından biri. İstanbul’un misafir ettiği onca medeniyetin kolektif hafızasından yararlanıyor yazarken. Bu da gelenekçilik yapmadan geleneğin bir parçası haline getiriyor yazılanları.

5-Tatlı bir ironi ve........

© Edebiyat Burada


Get it on Google Play