menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Coğrafyanın ekonomik avantaja dönüşmesi

25 0
30.05.2024

OECD Türkiye temsilcisi olan Kerem Alkin köşesinde, küresel ticaretin önümüzdeki 25 yılda 65 ile 75 trilyon dolar arasında bir hacme ulaşacağını ve geleneksel kara, deniz ve hava yolu ticaret koridorları ile bu derece büyük bir taşımacılığın gerçekleştirilemeyeceğini, yeni oluşturulacak ulaşım yollarının stratejik değerinin yüksek olacağını belirtti.

Kerem Hoca’nın tespitleri çok değerli. Keza Türkiye’nin coğrafik konumu kuzey-güney, doğu-batı ekseninde kıtalar/bölgeler arası oluşturulacak neredeyse her koridorun bağlantı noktası. Bu durum Türkiye'ye önemli avantajlar sunuyor.

Türkiye’den başlayan Kafkaslar sonrası Hazar Denizi’ni aşarak Orta Asya ve Çin’e ulaşan Orta Koridor, Rusya'dan geçen "Kuzey Koridoru" ile İran'dan geçen "Güney Koridoru"na alternatif oluşturuyor. Orta Koridor, Çin ile Avrupa'nın bütünleşmesi adına önemli bir yere sahip. Bir yıl içinde Çin’den Avrupa’ya giden 10 milyon konteynırın yüzde 96’sı denizyoluyla, yüzde 4’ü Trans-Sibirya Demiryolu hattı üzerinden kuzeyden sevk edilmekte. Orta Koridor, Kuzey Koridoruna oranla daha hızlı ve daha ekonomik. Ayrıca deniz yoluna kıyasla ulaşım süresini yaklaşık 15 gün kısaltmakta. Bu geçişlerinin yüzde 30’unun Türkiye'den geçecek şekilde kaydırılması hedefleniyor.

Aynı zamanda Orta Koridor, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi ile doğal........

© Dünya


Get it on Google Play