menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sanayici seçim sonrası için beklentiyi yükseltti

14 0
25.03.2024

Sanayi işyerlerinin seçim sonrası iç ve dış talep, satışlar ve diğer koşullarda bekledikleri iyileşme paralelinde üretimi artırma eğilimi güçlendi. Gelecek üç ayda siparişlerde de üretimde de artış öngören sanayiciler, ilk çeyrekte fiilen artış kaydedenlerin iki katı.

Reel sektörde yılın ilk çeyreğindeki iç piyasa ve ihracat siparişleri ile üretim performansı fiilen düşük bir profil ortaya koyarken, seçim sonrasındaki üç aylık döneme ilişkin öngörüler, pozitif beklenti çıtasının belirgin biçimde yükseldiğini ortaya koydu.

Seçim sonrası dönemde iç ve dış talepte artış beklentisinde ve bunun paralelinde üretimi artırma eğiliminde gözle görülür bir canlanma saptandı.

Merkez Bankası’nın her ay imalat sanayi işyerlerinde gerçekleştirdiği İktisadi Yönelim Anketi’nin mart ayı sonuçlarına göre, sanayi işyerlerinin gelecek üç aya ilişkin beklenti ve öngörülerinde çıta, hem önceki üç ayda kaydedilen fiili gerçekleşmelere hem de önceki aylarda ölçülen gelecek dönem beklentilerine göre belirgin biçimde yükseldi.

İlk çeyrekte vasat performans

Mart ayında yapılan ankete verilen yanıtlar, yılın ilk çeyreğine denk gelen önceki üç ayda üretim değeri ağırlıklı olarak işyerlerinin sadece yüzde 17,2’sinin aldığı toplam siparişlerde artış yaşandığı, azalma kaydedenlerin oranının ise yüzde 21,1’le daha yüksek olduğunu gösteriyor. Yüzde 61,7’lik kesimin aldığı sipariş düzeyinin ise aynı kaldığı ve bu verilere göre ilk çeyrekte sanayide siparişlerin toplamda artmak bir yana düşüş yaşadığı görülüyor.

Seçim sonrası talepte artış beklentisi

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksinin 1,5 puanlık yükselişle 103,5 düzeyine çıktığı mart ayında, gelecek üç aya ilişkin beklentiler ise önceki üç ay gerçekleşmelerine göre oldukça pozitif bir tablo ortaya koydu. Yüzde 34,2’lik bir kesimin siparişlerde artış, işyerlerinin sadece yüzde 12,7’sinin düşüş beklediği belirlendi.

Önceki üç ayda siparişlerde fiilen artış kaydedenlerin oranı ile kıyaslandığında seçimden sonraki üç aylık dönemde artış bekleyenlerin oranının bunun iki katı olduğu dikkati çekti.

Her ay yapılan ankette, gelecek üç aylık dönemlere ilişkin ölçülen değerler arasında yer alan, toplam siparişlerde artış bekleyen işyeri oranının şubat anketindeki yüzde........

© Dünya


Get it on Google Play