Kamu bildiğimiz o eski kamu değil
Dijital teknolojiler her şeyi değiştirdi. Buna “kamu”yu da dâhil etmek lazım. Kamu, bildiğimiz o eski kamu değil çünkü. Son yıllarda kamu kavramını etkileyen çok çarpıcı olaylar yaşanıyor.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde kamu kelimesi iki farklı şekilde tanımlanır. Bunlardan ilkine göre kamu “halk, bir ülkedeki halkın bütünü” demektir.
Kavramın eski dildeki karşılığı “amme” kelimesidir.Para karşılığı yapılmayan bir hizmetten bahsederken “amme hizmeti” kullanılırdı mesela eskiden.
“Bir ülkedeki halkın bütünü” diye tarif edilen kamudeğişiyor.
Yanlış anlaşılmasın, burada dijital teknolojilerin halkların hayatını etkilemesinden bahsetmiyorum. Bahsettiğim şey, bizzat halk diye adlandırdığımız kavramın değişmesi.
Her şeyden önce şunu söylememiz gerek;halk yani kamu artık yalnızca insanlardan oluşmuyor!
Bu değişimle ilgili belki de en bilinen gelişme, dünyada ilk defa bir robota vatandaşlık verilmesi. Suudi Arabistan, 2017 yılında Sophia isimli robotu kendi vatandaşı ilan etti. Böylelikle, kamu tanımında yer alan halk kavramı içerisine ilk defa robotlar da dâhil oldu. İleride halkımız dediğimizde muhtemelen robotlarımız da demek istiyor olacağız.
2017’de dijital teknoloji ürünü bir makine vatandaş yapılmakla kalmadı, bir başkasına da ikametgâh verildi. Japonya’nın başkenti Tokyo’da fiziksel varlığı olmayan yedi yaşındaki “ShibuyaMirai” isimli yapay zekâya resmî........
© Diriliş Postası
visit website