Devletimiz yapay zekâya ne kadar hazır?
Teknolojik gelişmeler ve devletlerin bunlara uyumu çok eskiden beri önemli bir mesele.
İngiltere’de zamanının en büyük teknolojik devrimlerinden birisi olan ve toplumları kökten etkileyen matbaayla ilgili düzenlemenin 1622 yılında çıkarıldığını biliyor muydunuz?
Kanuna göre bir matbaa kurulmadan önce mutlaka Kırtasiyeciler Locası’na haber verilmesi gerekiyormuş ve kralın temsilcilerinin lisanssız matbaalara girme ve arama yetkisi de varmış.
Velhasıl 400 küsur yıl önce de devlet denen kurumdan teknolojiyi yönetmesi ve yönlendirmesi bekleniyormuş fakat devletin ya da onun yürütme aygıtı olan kamu yönetiminin özel bir durumu var.
Devletler teknolojiyi yönetme ve onu tüm topumun yararına yönlendirmenin dışında teknolojiyi kendi birimlerinde de uygulamak zorunda; tabii eğer vatandaşlarına hizmet sunarken teknolojinin nimetlerinden yararlanmak, daha iyi politikalar tasarlamak ve daha iyi hizmet sunmak istiyorsa…
Devletlerin teknolojiyi kendi içlerinde uygulaması ve halk yararına düzenlemeler yapması onların teknolojiye ne kadar hazır olduğunu gösteriyor.
Yapay zekâ son yılların en büyük teknolojik devrimi olduğuna göre o zaman sorumuz şu: “Devletler ve Türkiye yapay zekâya ne kadar hazır?”
“Devlet Yapay Zekâ Hazırlık Endeksi” cevapları bulmamız konusunda yardımcı olabilir.
Bir danışmanlık firması olan “Oxford Insights” tarafından hazırlanan endeks, 2018 yılından beri yayınlanıyor.
En son veriler 2023 yılına ait. 2022 yılında gözden geçirilen ülke sayısı 183 iken 2023 yılında bu rakam 193’e........
© Diriliş Postası
visit website