menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Savaşın prensi kim olacak?

10 0
02.07.2024

Hatırlayalım, 1. Dünya Savaşı, Kara Avrupası’nın o dönem iki büyük gücü olan Almanya ile Avusturya-Macaristan’ın, Birleşik Krallık ve Fransa tarafından kontrol edilen dünya ticaretinden pay kapma savaşıydı.

O dönemki silahlanma yarışı, Fransız İhtilali’nin etkileri ve sömürgecilik faaliyetleri gibi sebeplerden dolayı gelişen 1. Dünya Savaşı’nı başlatan olay ise tarihe ‘Saraybosna suikastı’ olarak kayda geçti.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun 1908’de işgal ettiği Bosna-Hersek’in Saraybosna şehrinde, 28 Haziran 1914 tarihinde Gavrilo Princip isimli bir Sırp’ın Avusturya-Macaristan veliahdı Arşidük Fransuva Ferdinand’ı öldürmesi, savaşı başlatan olay oldu. Aslında dünya savaşa hazırdı; Ferdinand’ın ölümü fitili ateşleyen gerekçe oldu.

2. Dünya Savaşı ise 1. Dünya Savaşı'nın neden olduğu yıkım ve sefalet henüz tam anlamıyla atlatılamamışken 20 yıl sonra Nazi Almanyası’nın 1 Eylül 1939'da Polonya'ya saldırmasıyla başladı.

Dünya, ikinci kez gerçekleşen söz konusu cihan harbinden sonra en kapsamlı kargaşayı Orta Doğu’da gördü. Arap Baharı diye adlandırılan süreç Aralık 2010’da Tunus’ta başladı ve kısa sürede Cezayir, Lübnan, Ürdün, Moritanya, Sudan, Umman, Yemen, Suudi Arabistan, Mısır, Suriye, Cibuti, Fas, Irak, Bahreyn, Libya, Kuveyt, Batı Sahra ve hatta İran dâhil kimi yerde büyük kimi yerde ise küçük protestolar yaşandı. Bu protestolar sonucunda bazı ülkelerde rejim değişti; kimi ülkelerde iç savaş başladı ve hâlâ devam ediyor. Bazı ülkelerde ise uluslararası güçler yönetime müdahil oldu. Tüm bu yaşananlar sonucunda da Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Akdeniz üzerinden Avrupa’ya göçmen akını başladı.

Rusya’nın Mart 2014’te Kırım’ı ilhak etmesi, DEAŞ’ın Suriye ve Irak’ta yaptığı saldırılar sonucunda Haziran 2014’te ABD öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyonun harekete geçmesi sonrasında bile kimse ‘3. Dünya Savaşı’ndan bahsetmedi.

İLK KEZ PAPA KULLANDI

Tüm bu yaşananlardan sonra dünya kamuoyu, 3 Dünya Savaşı lafzını ilk defa bir dini liderden duydu. Hayır, Ebu Bekir el-Bağdadi’den değil. Ağustos 2014’te “Parçalı biçimde 3. Dünya Savaşı içindeyiz.” ifadesini kullanan Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus oldu.

Papa, aynı yılın kasım ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, silah ticaretinin “korkunç” boyutta olduğunu belirterek insanlığın hâlihazırda 3. Dünya Savaşı’nı yaşadığı tezini ileri sürdü. Papa, 2015 yılının ilk günlerinde akredite büyükelçilerle bir araya geldiği toplantıda dünyada bölge bölge, parça parça da olsa bir dünya savaşı yaşandığını söylerken Kasım 2015’te yaşanan Paris’teki terör saldırılarının ardından yine “Bu olanlar 3. Dünya Savaşı’nın bir parçası.” şeklinde yorum yapmıştı.

ERTELENEN SAVAŞ

DEAŞ’ın dağıtılması ve Kovid-19 pandemisinden sonra biraz dinlenmeye çekilen dünya, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya saldırmasıyla tekrar alarm durumuna geçti.

Diğer taraftan İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze’ye yönelik başlattığı soykırım sürecinde Lübnan, Yemen ve İran’ın İsrail’e cevap verme hamleleri ve İsrail’in savaşı bölgeye yayma isteği alarm........

© Diriliş Postası


Get it on Google Play