Koordinator tima stranke Zajedno za obrazovanje i autor školskih udžbenika Milan Bjelica izjavio je da osnovcima treba da budu dostupni besplatni digitalni udžbenici, a da je ponuda novca roditeljima „još jedna prevara i finansiranje odabranih izdavača“.

Bjelica je rekao da je plan o podeli besplatnih kompleta udžbenika učenicima u Beogradu doživeo fijasko, a da najava o još jednoj dozi „helikopterskog novca“ u predizbornoj kampanji predstavlja prevaru roditelja kojima su prvo obećani udžbenici, a sada će dobiti vaučere na dvadeset hiljada dinara koji neće biti dostupni pre početka nove školske godine.

Tako će deca čiji roditelji nemaju novca, da u redovnoj proceduri nabave udžbenike morati da se snalaze i biće u podređenom položaju u odnosu na vršnjake iz imućnijih porodica.

„Takođe, ‘besplatni’ udžbenici ponajmanje su besplatni. Vaučeri će Beograđanke i Beograđani platiti preko 30 miliona evra, a za taj iznos moglo bi se kupiti 10 novih tramvaja, doduše na fer i transparentnom tenderu. Sada je jasno da se svaki put kada lokalna samouprava ovako obezbeđuje ‘besplatne’ udžbenike, zapravo radi o masovnom pumpanju budžetskog novca odabranim izdavačima“, rekao je profesor.

Šapić: Svi osnovci i srednjoškolci dobijaju 20.000 dinara umesto udžbenika

Dodao je da stranka Zajedno nudi sistemsko rešenje i razrađen plan za besplatne udžbenike na državnom nivou.

„Država treba da putem nadležnog ministarstva hitno formira onlajn biblioteku besplatnih digitalnih udžbenika koji će u potpunosti pokrivati osnovno obrazovanje. Roditelji i učenici moći će da im slobodno pristupe, preuzmu ih i sačuvaju na mobilnim telefonima i računarima, moći će i da ih odštampaju i koriste za praćenje nastave. Izdavači će moći da tržištu ponude odštampane te ili neke druge udžbenike, a autorska prava bi se mogla regulisati putem nadoknade za svaki skinuti udžbenik ili jednokratnom isplatom autorima udžbenika“ – predložio je Bjelica.

Dodao je da bi televizijski časovi koji su emitovani tokom korona-krize mogli biti javno dostupni preko sajta Ministarstva što bi bila velika pomoć učenicima koji su iz bilo kog razloga izostali s nastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Ime *

Komentar


QOSHE - Bjelica (Zajedno): Postoji rešenje za udžbenike, podela novca predizborna prevara - Beta
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bjelica (Zajedno): Postoji rešenje za udžbenike, podela novca predizborna prevara

20 0
18.04.2024

Koordinator tima stranke Zajedno za obrazovanje i autor školskih udžbenika Milan Bjelica izjavio je da osnovcima treba da budu dostupni besplatni digitalni udžbenici, a da je ponuda novca roditeljima „još jedna prevara i finansiranje odabranih izdavača“.

Bjelica je rekao da je plan o podeli besplatnih kompleta udžbenika učenicima u Beogradu doživeo fijasko, a da najava o još jednoj dozi „helikopterskog novca“ u predizbornoj kampanji predstavlja prevaru roditelja kojima su prvo obećani udžbenici, a sada će dobiti vaučere na dvadeset hiljada dinara koji neće biti dostupni pre početka nove........

© Danas


Get it on Google Play