Talep düşünce
İktidar bu gün gelirleri baskılayıp vergi ve benzeri yollar ile vatandaşların harcanabilir gelirlerini azaltarak talebi baskılamayı ve bu yöntem ile fiyatların yükselmesini önlemeyi yani enflasyonu kontrol etmeyi hayal ediyor…
Hayal ediyor diyorum çünkü bu varsayım pek de bilimsel bir temele oturmuyor!
Bugün size biraz işin teori ve matematiğinden bahsetmek ve bu noktada size “Paranın Miktar Teorisini” açıklamak istiyorum. Bana göre bu teoriyi bilmek fiyatlar genel seviyesindeki değişimleri anlamak için çok ama çok önemlidir.
Parayı ve paranın değeri ya da satın alma gücünü anlamak için geliştirilen Miktar Teorisi para miktarındaki değişmelerle, fiyatlar ve dolayısıyla paranın değeri arasındaki ilişkiyi açıklamaktadır.
En yalın anlatımla bu teoriye göre paranın değeri, ekonomideki para miktarına bağlıdır. Arzı artan malın fiyatının düşmesi ve arzı azalan malın fiyatının artması ilişkisi, para için de geçerlidir.
Ekonomideki para arzı arttıkça, satın alınan mal ve hizmet miktarının sabit kalması hâlinde fiyatlar yükselecek; yani paranın değeri düşecek ve enflasyon artacaktır.
Miktar teorisi Amerikalı iktisatçı Irving Fisher tarafından ele alınmış ve formülleştirilmiştir.
Fisher miktar teorisini açıklamak için işlem ya da değişim denklemi denilen ve aşağıda gösterilen denklemden faydalanmıştır:
M.V = P.T
Bu denklemde:
Irving Fisher ve onu izleyen iktisatçılar denklemdeki V ve T parametreleri belli bir dönem boyunca değişmediğini varsaymaktadır (ki bence bu yanlış bir yaklaşımdır). Bu iktisatçılar belki de modeli daha anlaşılır kılmak için V’nin sayısal değerini belirleyen halkın sosyo-psikolojik davranışları ve kurumsal yapıdır ve bu yüzden olağanüstü durumlar dışında bu sayısal değerde önemli değişmeler beklenemez........
© Yeniçağ
visit website