Türk varlığında bir mücadele kimlik
Dünya Türklerini birbirine yaklaştırmak, kaynaştırmak için ne yapılıyor?
Türk dünyasıyla ilişkiler zaman zaman duraksadı, zaman zaman gelişti.
Türk dünyasıyla bağlantılı birçok kuruluş var.
Devletlerarası bağlantılar için “Türk Devletleri Teşkilatı” çatısı altında faaliyet yürütüyor. Resmî gayr-i resmî birçok kuruluş mevcut. TİKA, TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Türk Dünyası Parlamenterler Asemblesi, Türk Keneşi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yunus Emre Kurumu, Türk Akademisi, Türk Müzesi, Türk Ocakları, Turan Vakfı, Avrasya yazarlar Birliği, Türk Dünyası Mimar ve Mühendisler Birliği, Türk Dünyası Ekonomik Örgütü, Türk Konseyi, Türk Kültür ve Miras Vakfı, Türk Akademisi, Türk Üniversiteler Birliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği...
1990’lı yılların başında, komünizm yıkıldıktan sonra Türkler hürriyetlerine kavuştular. Bütün Türk ülkeleri aynı bağımsızlık heyecanını yaşayamadı tabiî... Azerbaycan zorlu bir mücadeleden sonra ancak bağımsız oldu. Bazı Türk ülkelerinde iç karışıklıklar çıktı. Ahıska Türkleri sürgün üzerine sürgün yediler. Balkan ülkelerinde Türk/Müslüman topluluklar katliama uğradılar.
Tarihe not düşmek gerekiyordu. Bağımsızlığını kazanan hemen bütün ülkelere, Balkanlara, Kafkasya’da akraba toplulukların yaşadığı bölgelere gittim. Ukrayna’ya kadar uzandım. Hem araştırmalarımı, hem şahit olduğum her şeyi yazdım. Yetmedi, Kafkasya’daki akraba topluluklarla bir bağları var mı, diye İspanya’da Bask bölgesinde de Turan uzantısı Macaristan’da da araştırmalar yaptım.
Süleyman Demirel, daha yeni başbakanken, 1967’de........
© Yeniçağ
visit website