Yemekleriyle Atatürk’ü kendisine hayran bıraktı
Araştırmacı yazar Naci Yengin, Manisalıların yakından tanıdığı, yaşadığı dönemin sembol isimlerinden ve Türkiye’nin üç ünlü aşçısından biri olan Dede Niyazi’nin hayatını ,“Atatürk’ün Aşçısı Dede Niyazi” adıyla kitaplaştırdı. "Dede Niyazi" adı Manisa ile sembolleşse de ünü Manisa sınırları içinde kalmamıştır. Dede Niyazi bu ününü Atatürk'le olan yakınlığına, aşçılığına ve nüktedanlığına borçludur. Dede Niyazi, Manisa’da yaşı 70 ve üzeri olanlar tarafından yakından tanınan ve hakkında çok değişik rivayetlerle anlatılan Bektaşi dedesi ve aşçıdır. Naci Yengin bu kitabında Atatürk'le Dede Niyazi arasında anlatıla gelen ve dilden dile günümüze kadar ulaşan bilgilerin peşine düşüyor. Bir insanın hayatını araştırmak ve onu yakından tanımaya çalışmanın aynı zamanda bir döneme tanıklık etmek olduğunu vurgulayan Naci Yengin Dede Niyazi ve çalışması hakkında şu bilgiyi veriyor:
Dede Niyazi'nin Osmanlı son döneminde başlayan aşçılığı ile ünü bütün ülkeye yayılmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye'de tanınmış üç aşçıdan birisi olan ve Dede Lokantası adıyla 1907 yılından itibaren hizmete başlayan Dede Niyazi'nin hayatı Manisalılar kadar Atatürk açısından da önemlidir.
Atatürk, Manisa'ya yedi kez gelmiş, bunlardan ikisinde (29 Eylül 1922 ve 26 Ocak 1931) Manisa Tren garında Manisalılara hitaben kısa bir konuşma yapmış, bir süre beklemiş fakat trenden inmemiştir. Atatürk Manisa'ya geldiğinde değişik sürelerle kalmış ve incelemelerde bulunmuştur. 10-11 Ekim 1925 ve 8-9 Nisan 1934 tarihlerindeki gelişlerinde ise geceyi Manisa'da geçirmiştir.
Atatürk'ün Manisa'ya........© Yeniçağ
visit website