menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İyi ki böyle biri yaşamış ve İstanbul’u yazmış…

43 1
08.04.2024

Yaklaşık 65 yıl önce dünyaya gözümü açtığım ancak artık tanıyamaz hâle geldiğim İstanbul’un çok daha eski geçmişini, yazdıklarıyla günümüze kadar ulaştıran Sermet Muhtar Alus’a her zaman minnet ve hayranlık duyarım. Yaşadığı 1887-1952 yılları arasındaki tanıklıklarını usta kalemiyle bugünlere taşıyıp o günlerin İstanbul hayatını bizlerle paylaşan Sermet Muhtar Alus yazdıklarının gelecekte bu kadar önem arz edeceğinin farkında mıydı bilemem. Ama eserlerini okudukça, “iyi ki bunları yazmış” demekten kendimi alamam. Böyle önemsediğim bir kalemle ilgili olarak Ötüken Neşriyat’ın yeni bir çalışma başlatmış olduğunu öğrenmek beni fazlasıyla heyecanlandırdı.

Ötüken Neşriyat, İstanbul’un sivil tarihini yeniden konuşmamızı sağlayacak Sermet Muhtar Alus’un hem gazete yazılarını hem de eş zamanlı olarak basılmış ya da tefrikada kalmış romanlarını kitaplaştırarak külliyat hâlinde yayımlamak için ilk adımları attı. Yakup Öztürk tarafından yayına hazırlanacak külliyatın “Boğaz Uykuda” ve “Kıvırcık Paşa” adlı ilk 2 kitabı okurla buluştu.

“Boğaziçi Uykuda” adlı kitabın, Sermet Muhtar Alus’un Akbaba dergisinde yayımladığı yazılarından oluştuğunu belirten Yakup Öztürk, bu çalışması ve bundan sonra takip edeceği yol hakkında şu bilgiyi veriyor:

“Sermet Muhtar Alus’un ardından uzun yıllardır gazete ve dergi koleksiyonları tarıyorum. Gördüklerimin her satırını hayranlıkla okudum. Gözden uzak bu İstanbul yazarının elbette tanıyanları, hayranlık derecesinde okurları vardı. 2000’lerin başında birkaç kitapla hatırlanması dışında ne yazıları bir araya getirildi ne de romanları yeniden basıldı. Alus’un bıraktığı bu ihtişamlı mirasın mahrum kaldığı bir okurluk, onu yakından tanıyanların için de sızıdır.

Alus’un bütün eserlerini yeniden okur karşısına çıkarmak için birkaç yol takip edilebilirdi. En alışıldık olanı yazıların içeriklerine göre bir tasnif yapmaktı. Ancak bütün eserlerini gözden geçirdiğim Alus için bu mümkün görünmedi. Tematik başlıklarla tefrika yazılar kaleme alsa da çoğu zaman bir yazısında birden fazla........

© Yeniçağ


Get it on Google Play