menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Maria A. H. Cuellar: Kıbrıs sorununda karar zamanı mı?

27 1
19.01.2024

BM Genel Sekreteri’nin, Kolombiyalı siyasetçi-diplomat Maria Angela H. Cuellar’ı Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak ataması, Kıbrıs sorununda ciddi bir hareketlenme beklentisinin habercisi olabilme ihtimali nedeniyle önem taşıyor.

Bu adım, bir yanıyla, BM Genel Sekreteri’nin, Güvenlik Konseyi desteğinde sürdürdüğü barış sürecine verdiği kararlı duruşunun olumlu bir sonuç elde etmeyi içerecek şekilde ilerletilmesi anlamına geliyor. Bilindiği gibi Genel Sekreter, özellikle toplumlararası müzakerelerin çıkmaza girdiği Temmuz 2017 tarihinden sonra ‘uluslararsı toplumun Kıbrıslıları yalnız bırakmayacağı’ yönünde sıklıkla mesaj göndermekte ve müzakarelerin yeniden başlaması için her olanağı kullanmaktaydı. İşte Özel Temsilci’nin atanmasının öncelikle hatırlattığı şey, BM Genel Sekreteri’nin verdiği sözün arkasında durmuş olmasıdır.

Bu atamayı, ayni şekilde, Türkiye ve Yunanistan arasında başlayan ve iki devleti ilgilendiren sorunlarda askeri güç kullanma tehdidinden vazgeçildiğinin duyurulmasıyla ivme kazanan yeni sürecin doğal bir sonucu olarak da okumak gerekmektedir. Zaten Genel Sekreter’in müzakereleri yeniden başlatmaya dönük girişimleri ile Türk-Yunan ilişkilerindeki yumuşama süreci birbirine parallel olarak devam etmektedir.

Cuellar’ın atanmasından aylar önce, KıbrıslıRum liderin, KıbrıslıTürkler’e yönelik bir dizi Güven Yaratıcı Önlemler üzerinde çalıştığını duyurması, bunların içeriğine dair bazı bilgilerin basına sızdırılması ve son olarak da bu önlemlerin Cuellar’ın adayı ziyareti sırasında Ocak ayı sonunda açıklanacağının söylenmesi, aslında Guterres’in Kıbrıslılara verdiği sözü tutmaktaki samimiyeti hakkında güçlü emareler sunuyor.

Ortada olumlu bir tablonun olduğu açıktır.

Bununla birlikte, Genel Sekreter’in inatçı çabalarına ve Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerde gelişmekte olan olumlu havaya rağmen, Kıbrıs’ta müzakere sürecinin başlaması önünde ciddi engellerin var olduğu sır değildir. Hatta, benzer engellerin, başlasa bile, müzakere sürecinin sonuç alacak şekilde ilerlemesi önünde de etkili olacağı söylenebilir.

KıbrıslıRum tarafı, müzakerelerin bırakıldığı yerden başlaması yönünde irade beyanında bulunduğu ve uluslararası toplumun beklentilerine olumlu yanıt vermeye hazır olduğuna dair bir izlenim yarattığı için, şimdi müzakere sürecinin geleceğine ilişkin tüm dikkatin Türkiye ve KıbrıslıTürk tarafı üzerinde yoğunlaşması şaşırtıcı bir gelişme olmayacaktır.

Müzakere sürecine özellikle Türkiye cephesinden bakıldığı zaman, konjonktürel olanların dışında bazı ciddi temel zorlukların olduğu anlaşılmaktadır.

Türkiye-Batı........

© Yeni Düzen


Get it on Google Play