Kaz Dağları Yenice
Tiyatro sahneleri kapanır, sinema filmleri rutinleşir ve kültürel hareketlilikler genel itibariyle durma noktasına gelir. Yaz şenlikleri ve fuar gibi etkinlikler ise devam eder. Sıcak yazı geride bıraktık. Bu sene epey sıcaktı, lakin sıcak desem, soğuk desem bu soruyu kime sormuş olabilirim ki? Sıcağın da soğuğun da sahibi kim? Kimi kime şikâyet edeceksin, bir düşün.
Yenice’ye karayoluyla ve kendi arabamızla gitmeyi tercih ettik. Eşim Ayşe Hanım’la birlikte sabah saat 07.00’de İstanbul’dan yola çıkarak Bursa üzerinden Gönen’den Yenice’ye, dört saatlik bir yolculukla sonbaharın muhteşem manzaraları eşliğinde yola revan olduk. Geçtiğimiz köyler, kasabalar ve dağlar arasından, vadilerden ine ine, kıvrıla kıvrıla meşhur Kaz Dağları’nın eteklerinden ilerledik. O güzelim mevsimin getirdiği rengârenk ahenkle buluştu gözlerimiz. Ruhumuz inşirah ve sükûn etti. Okullar açılınca hareket ve bereket iç içe geçiyor. Bu sebeptir ki 10-11 Ekim günlerinde Çanakkale/Yenice ilçesinde birkaç konferans için davet aldığımızda, kıymetli şair ve gazeteci dostum Şakir Kurtulmuş’un da geleceğini öğrendiğimde sonsuz mutlu olmuştum. Davet sahibimiz Rahmi Malik Madra kardeşe şükran borçluyuz. Her ne kadar kendisini Yenice’de görme ve beraber olma fırsatını bulamasak da, sebebimiz Malik Bey kardeşimizdir.
Cumhuriyet Ortaokulu Müdürü İslam Aktoğ Beyefendi’nin nezaketine, müşfik ev sahipliğine ve özellikle kütüphane açılışındaki gayretlerine şahitlik ettik. Böyle bir dostla beraber olma ve tanışma vesilemiz kendisidir. Kütüphaneler, bilgelerin toplu halde bulunduğu mekânlardır. Kitapların dostluğu kuşkusuz çok kıymetlidir. Kütüphaneler, ilim, irfan ve hikmet yolcusunun hem aklını hem gönlünü hem de idrakini açar. Kitaplar, insanlığın bulunmaz gizli hazineleridir. Her kitabın kendince bir okur kitlesi vardır. Her kalem sahibi bilir ki yazdıkları yalnızca kendisi için değil, öncelikle çağındaki insanlar ve gelecek nesiller içindir. İçinde bulunduğunuz şartlar ne olursa olsun okumanın mutlak bir zenginlik olduğu unutulmamalıdır. Her kitap bir dünyadır. Her eser, içinde koca bir dünyayı saklar ki okuyucu gelip onu bulup alsın. Şair İslam Aktoğ’un da bir şair olduğunu orada öğrendik. Gördük ki Şair, kendine düşeni yapıyor. Şiirlerini “Baba” edasıyla kitaplaştırıp öğrencilerine örnek olmuş bir öncü, bir yıldız olarak göze çarpıyor. Yenice’de sevilen şair, öğretmen ve yönetici İslam Aktoğ, "Baba" adlı şiirinde şöyle diyor:
“Sussuzluktan çatlayan dudaklara/Seni süreceğim/Seraplar seni hayal ederken/Ben yoluma devam edeceğim/Akıllanıp uslanmayan zihinlere/Seni nakş edeceğim/Bakışların kılavuzum/Ve rotam hep sen.”
Şair Şakir Kurtulmuş ile birlikte Yenice........© Yeni Birlik
visit website