KURUMLAR VERGİSİ BEYANINDA SON HATIRLATMALAR
Yıllık Kurumlar Vergisi Beyannamesi 01 Nisan 2024 tarihi itibariyle artık nihai olarak verilebilir hale geldi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bir uzatma gelmediği takdirde 30 Nisan 2024 günü akşamına kadar beyan edilme ve ödenme zorunluluğu taşıyor.
Geçen hafta ilk kısmını yazdığım Kurumlar Vergisi beyannamesine ilişkin dikkat edilmesi gerekenler ve özellikli hususlara göz atmaya devam edelim.
Binek otomobil giderlerine ilişkin 2023 yılı kısıtlamaları
Gelir Vergisi Kanununun 40’ıncı maddesinin birinci fıkrasında 2023 yılı için;
- Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedeli 17.000 TL,
-Gider olarak indirim konusu yapılabilecek özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinin toplam tutarı 440.000 TL,
-2023 yılında iktisap edilen binek otomobile ilişkin KDV ve ÖTV’nin maliyet bedeline ilave edilmesi halinde, 950.000 TL tutarı üstünden ayrılabilecek amortisman haddi belirlenmiştir.
Buna göre 7194 sayılı Kanun’la, faaliyetleri binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere;
-Binek otomobillerine ilişkin giderlerin, ticari ve mesleki kazancın tespitinde dikkate alınabilecek kısmı, gider toplamının p’i ile sınırlandırılmıştır.
- Kiralanan binek otomobillerinin her birine ilişkin kira giderlerinin ticari ve mesleki kazancın tespitinde dikkate alınabilecek tutarı aylık 17.000 lirayla sınırlandırılmıştır.
Bu sınırları aşan kısımlar Kanunen Kabul Edilmeyen Gider olarak dikkate alınacaktır.
Finansman gider kısıtlaması 2023 Kurumlar Vergisi Beyanında var mı?
1 Ocak 2013 tarihinde Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen bir madde ile finansman gider kısıtlaması uygulamaya başlamıştı.
İlgili maddede; “kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri dışındaki mükelleflerce kullanılan yabancı kaynakların, öz kaynak tutarını aşan kısmına isabet eden faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının (yatırımın maliyetine eklenenler hariç) % 10'unu aşmamak üzere Cumhurbaşkanı'nca belirlenen kısmı, vergi matrahının tespitinde dikkate alınamayacağı” hükme bağlanmıştı.
Ancak bu yetki 8 yıl sonra kullanılmış olup Cumhurbaşkanı Kararı 01.01.2021 tarihinden itibaren başlayan dönem kazançlarına uygulanmak üzere yürürlüğe girdiğinden, 2020 yılı kurum kazançlarının tespitinde finansman gider kısıtlaması yapılmamıştı. 2021 yılı kurum kazançlarında ilk defa uygulamaya konulacaktır.
Finansman Gider Kısıtlaması uygulamasına ilişkin Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı (Seri No: 19) 24 Mart 2021 tarihinde yayınlanmıştır. Bu Tebliğ taslağı ile 3490 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla finansman gider kısıtlamasında uygulanacak oranın belirlenmesi üzerine finansman gider kısıtlamasına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.
Bu açıklamalarımız ışığında; halen 2023 yılı 1.Geçici Vergi döneminden itibaren........
© Yeni Birlik
visit website