NATO Zirvesi’nin anlamı
Zirvenin 38 maddelik sonuç bildirgesinin sonuna Ukrayna için 6 maddelik ek yazılması Transatlantik ilişkiler açısından olumlu karşılanıyor. Ancak bildirgede Gazze’deki işgale her hangi bir atıfta bulunulmaması sorun teşkil ediyor.
Bildirge esas itibarıyla NATO’nun kollektif savunmasını üç temel görev yoluyla sürdürmeye ve iyileştirmeye odaklanıyor. Bunlar “caydırıcılık ve savunma, kriz önleme ve yönetimi ve işbirlikli güvenlik”tir. Bir anlamda NATO’nun 32 üyesinin topraklarını ve çıkarlarını savunmakla ilgili. Bundan dolayı Washington DC Zirvesi’nin muhtevası, Rusya’ya karşı koyma ve Ukrayna’yı destekleme çabalarıdır.
Yine zirve bildirisi, başka yerlerdeki “çatışma, kırılganlık ve istikrarsızlığın” NATO güvenliğini doğrudan etkilediği fikrine dayanarak, Transatlantik dışındaki riskleri ve fırsatları da ele alıyor. Bildiri, NATO’nun Ortadoğu’daki çıkarlarını teyit ederken, üye devletlerin, NATO’nun 1994’te kabul ettiği “Akdeniz Diyaloğu kapsamındaki Tunus, Fas, İsrail, Mısır, Moritanya, Ürdün ve Cezayir’le Barış İçin Ortaklık Projesi” üzerinden ilişkilerin güçlendirilmesi hedefler arasında.
Ayrıca 2004’te İstanbul Zirvesi’nde alınan kararla başlatılan “İstanbul İşbirliği Girişimi’yle........
© Yeni Asya
visit website