BRICS Zirvesi 2024, Kazan, üye ülkeler, Türkiye
Rusya’ya Ukrayna savaşı nedeni ile Batının "izolasyon" çabası devam ederken, otuzdan fazla ülkenin Putin’in başkanlığında, BRICS zirvesinin yapılması bir anlamda batıya mesajdı. 2006’da Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya, 2011 da Güney Afrika’nın da katılımı ile devletlerin baş harflerinden oluşan BRICS ortaya çıkmış oldu. Zirveye birliğe sonradan katılan, BAE, İran, Mısır ve Etiyopya ile birlikte diğer ülkelerinde katılımı ile genişletilmiş şekilde toplanıldı.
Bu yılki zirvenin teması, Birliğin genişlemesi, Ticarette dolara alternatif para birimi ve bölgesel çatışmalardı. Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının olduğu bir süreçte, BRICS’e üye olmak isteyen ülkelerin giderek artması, NATO ve/veya AB, G7 gibi kuruluşlara alternatif mi, yoksa dünyanın iki kutuplu hâle gelmesi için ön adımlar mı atılıyor tartışmalarını alevlendir durumda. Rusya-Ukrayna savaşı öncesi temellerinin atılmış olması, BRICS’in alternatif olmaktan ziyade "Siyasî ve Ekonomik" birliktelik olduğunu vurgulamak mümkün. Devletler tek kutuplu kazanç sarmalından çıkarak, WinWin-kazan-kazan formülüne dahil olmak istiyorlar.
BRICS'e üye liderler, birliğin "Batı'ya karşı olmadığını ama Batılıda olmadığı" nın altını çiziyorlar. ABD ve NATO’yu direk ilgilendirecek konunun ‘’dolara alternatif’’ ödeme şekilleri. ABD, dünya ticaretinde doların kullanılması ve satışların Swap girişimi ile komisyon alınması şeklinde devamından yana. Tersi durum, ciddi gelir kaybı demek olacaktır. BRICS, dünya yüzölçümünün 0, dünya nüfusunun E, dünya petrol üretiminin E, dünya ticaretinin %’ni içeriyor. Eğer üye sayısı artarsa ki gelişmeler onu teyit ediyor, bu oranlar giderek artacaktır. Özellikle S. Arabistan, Kuveyt, Venezüella, Kolombiya, Katar, Azerbaycan ve gibi petrol zengini ülkelerin birliğe dâhil olması sonrası 2 kutuplu bir dünyada, ABD’nin dolar üzerinden geliri ve ticaret hacmi azalacaktır. Bu yüzden zirvede bazı kararların alınması, küresel düzeyde önemli etkiler oluşturabileceği........
© Yeni Asya
visit website