menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Muğla’da denize girişler kanalizasyona serbest halka paralı!

9 1
02.08.2024

Dostum biz bu duyarsızlığa alışamadık bir, alışamayız iki. Her şeyden önce bu böyle biline!

Bodrum Yalıkavak’tan fotoğraflar geldi mailime, arıtma tesisinden denize boşalanlar çekilmiş. Fotoğrafı çeken dalgıçlar kanalizasyon hattına mı düştüler? Yoksa denize mi daldılar? Bilememişler. Şoke olmuşlar denizden çıktıklarında. Cumhuriyet Başsavcılığına da bana gelen bilgiler gitmiş olacak ki, Muğla Valiliği’nden soruşturma izni istemiş savcılık. Dosya idare kurulunda bakalım izin çıkacak mı?

Bodrum Belediyesi, Yalıkavak’ta kapasite üstü bir atık su girdisi olduğunun farkında. 300 metre ileride de halk denize giriyor hala! Gündoğan’da desen isale hattı boru patlağından kanalizasyon denize kadar aktı. Vatandaş telefonundan çekti görüntüleri biz sosyal medyada izledik…

Bodrum’da olur da Marmaris’te olmaz mı? Oraya da yetişir insanoğlu!

“Marmaris denince akla ilk gelecek sessiz,sakin, bakir plajlardandır” cümlesiyle tanıtılan Yalancı Boğaz’a geçtiğimiz günlerde Marmaris Çevrecileri Derneği dalış gerçekleştirdi. Arıtma tesisinin çalışmadığı kamera kayıtlarında görülüyor. Neden çalışmıyor? diye birazcık araştırma yapıp bakınca gördüğüm manzara Yalıkavak’taki ile birbirine çok benziyor aslında.

MUSKİ tarafından 2021’de Yalancı Boğaz için bir şirkete hazırlattırılan raporda şu ifadeler geçiyor: “2002 yılında yapılan tesisteki ekipmanlar faydalı kullanım ömrünü tamamlamıştır. Özellikle yüzey havalandırmalar, pompalar, beltpresler sık sık arıza vermektedir. Tesis Kapasitesi 50.625 m3/gün. Yaz aylarında ortalama 50.000 m3/gün, kış aylarında 80.000 m3/gün atık su girişi olmaktadır.”

Matematikten anlayanlar durumun vahamiyetini net kavradılar sanırım. Ardından Marmaris Çevrecileri Derneği devreye giriyor MUSKİ ile toplantı yapıyor. Toplantıda MUSKİ yetkilileri, Dünya Bankasından 147 Milyon TL kredi talebinden bahsediyor. Bu kredinin gelmesiyle, alt yapısı yeterli olmayan tesise giden hatları yenilemeden mevcut havuzların genişletilmesi ve rehabilitasyonu için kullanılacağını dile getiriyorlar. Marmaris Çevrecileri Derneği yetkilileri de bunu duyunca özetle, zemini düzeltmeden alt yapısını güçlendirmeden niye kat çıkmaya yani havuz genişletmeye ihtiyaç duydunuz ? diye soruyorlar , yanıt hala yok! Sorunun tarihi 25 Eylül 2021! Dalış tarihi 2024,kamera kayıtlarına yansıyan ne ? Kapasitesinin üstünde daha fazla çalışamayan tesis 3 yıldır dinleniyor biraz…! O........

© Tele1


Get it on Google Play