menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Öğretmenliğe girişte pedagojik formasyon şartı kaldırıldı mı?

16 0
27.01.2025

Diğer

Konuk Yazar

27 Ocak 2025

Son günlerde cevabı en çok merak edilen konulardan biri “öğretmenliğe girişte pedagojik formasyon şartının kaldırılıp kaldırılmadığı.” Adaylar sağlıklı bir bilgi almak için kurumları arıyor, arama motorlarında araştırmalar yapıyor ya da güvendiği birilerine danışıyor. Tüm bu çabalar sonucunda da ne yazık ki çoğunlukla güvenilir bilgilere ulaşamıyor.

Pedagojik formasyon, ülkemizde öğretmenlik mesleğini icra etmek isteyenlerin sahip olmaları gereken bir belge ya da eğitim programı olarak ifade edilebilir. Eğitim fakültesi öğrencilerine lisans dersleri içinde verilen pedagojik formasyon bu fakülte dışında kalanlara 2023 yılına kadar sertifika programı olarak verilirken bu tarihten itibaren YÖK’ün (Yüksek Öğretim Kurulu) aldığı bir kararla lisans dönemi içinde seçmeli ders olarak da verilmeye başlandı.

Program kapsamında, öğretmen adaylarına eğitim psikolojisi, öğrenme yöntem, ilke ve teknikleri, sınıf yönetimi, ölçme ve değerlendirme gibi pedagojik konular üzerinde temel bilgiler aktarılır. Adaylar aynı zamanda öğretmenlik uygulaması şeklinde ifade edebileceğimiz ve genel olarak staj adıyla bilinen dersi de geçmek zorundadır.

Bu programı başarıyla tamamlayanlar yapılan sınavları geçtiklerinde MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) bünyesindeki okullara öğretmen olarak atanabilirler.

Halihazırda öğretmen adayları pedagojik formasyon almaya devam ediyor. Yukarıda da değindiğimiz gibi eğitim fakültesi öğrencisi olmayanlar ya sertifika programı şeklinde ya da okudukları okulda seçmeli ders olarak bu programı alıyorlar. Eğer bir devlet kurumu olan MEB öğretmenliğe girişte pedagojik formasyonu kaldırdı ise neden yine devlete ait üniversitelerde bu program uygulanmaya devam ediyor? İşte can alıcı soru........

© T24


Get it on Google Play