menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Aldersgrensene oppover må revideres!

5 0
26.08.2024

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

* Aldersdiskriminering

* Digitalt utenforskap – og andre utenforskap for de eldre

* Helse, aldring og utfordringer

Les også

Flertall for å slippe til private i hjemmehjelpen igjen: – Noen liker mora, noen liker dattera

Aldersdiskriminering

Vi ba om at alle øvre aldersgrenser må tas opp til revisjon og endres, slik at personer over 67 år får samme rettigheter som andre. Alderisme kommer som uttrykk både som fordommer, stereotyper og ren aldersdiskriminering av eldre er en alvorlig bekymring som forekommer i ulike deler av samfunnet.

Regjeringen ønsker å utsette pensjonsalderen til 72 år. Ny pensjonsordning åpner for at en kan tjene opp pensjon fram til 75 år. Hvorfor får vi da ikke delta i råd og utvalg på̊ grunn av alder?

I dag kan man ikke bli meddommer i retten, får kun leie bil på̊ spesielle vilkår, eldre leger kan ikke fortsette som fastleger og yrkesfiskere får endrede fiskerettigheter, eldre forskere får ikke stipend og støtte, eldre bønder får ikke støtte. Ut over dette er det flere områder en ser endringer fra allerede fylte 67 hvor en bl.a. får reduksjon i sykepenger, er en over 70, får ingen sykepenger.

Les også

Omsorgsboligene i Tønsberg mangler trådløst nettverk

Når det gjelder førerkort, spesielt for de over 80 år og bruk av kognitive tester, er det akseptabelt å bruke der det er mistanke om demens. Eldrerådene er selvfølgelig opptatt av trafikksikkerhet og av de myke trafikantene, men alder skal ikke diskvalifisere noen. Når det gjelder helsesjekk av eldre og førerkort kan det være behov for en gjennomgang av praksis.

Det er et ønske om at en arbeider lengre enn dagens pensjonsalder. Mange er friske eldre med god og etterspurt kompetanse som kan tenke seg å jobbe litt lengre, men mange, og da særlig de som har jobbet i offentlig sektor, er redde for å gå i pensjonsfella, altså å tape pensjon på å jobbe i offentlig sektor etter at en er gått av med pensjon.

Les også

Eldrerådskurset: Et stort løft for eldrerådsarbeidet i Vestfold

Digitalt utenforskap – og andre utenforskap for de eldre

Mellom 10 og 38 prosent av befolkningen opplever utenforskap på en eller annen måte. De fleste av disse er eldre som verken privat eller gjennom jobb har fått digital kompetanse. Det gjøres i dag mye for å bedre digital infrastruktur, hjelp til anskaffelse av........

© Tønsbergs Blad


Get it on Google Play