Yapay Zekânın Türkiye’de İşgücü Piyasasına Olası Etkileri
Yapay zekâ, daha önceki teknolojik kırılmalardan farklı olarak yaşamın tüm alanlarına hızla girmekte, girdiği alanlarda önemli dönüşümlere yol açmaktadır. Özellikle üretken yapay zekânın geliştirilmesi ve erişilebilir olması bu dönüşümün radikal bir boyut kazanmasına yol açmıştır. Bu nedenle ülkeler üretken yapay zekânın sağlayabileceği ekonomik fırsatlara ve işgücü piyasasında istihdamda yol açabileceği etkilere odaklanmaya başlamıştır.
Bu bağlamda Google ve Implement Consulting desteği ile Prof. Dr. Altan Çakır tarafından hazırlanan ve Mayıs 2024’de yayımlanmış olan ‘Yapay Zekânın Türkiye’deki Ekonomik Potansiyeli’ raporu yapay zekânın Türkiye ekonomisine olası katkıları ve işgücü piyasasına etkileri bağlamında oldukça önemli kestirimler sunmaktadır. Raporda en temel kestirim, üretken yapay zekâ fırsata dönüştürülebilirse yaklaşık on yıl içerisinde ülkemizin yıllık GSYİH’sine %5’lik, yani 50-60 milyar ABD doları bir ilave katkı sağlayabileceğidir. Bu ilave ekonomik katkı, bu teknoloji ile çalışanların üretkenliğinin artmasından, boşa çıkan zamanın artmasından ve boşa çıkan bu zamanın da diğer katma değerli faaliyetlere ayrılmasından kaynaklanacağı ifade edilmektedir.
Diğer taraftan raporda mevcut 31 milyon iş pozisyonunun A’inin otomasyona maruz kalmadığı (13 milyon iş), U’inde üretken YZ’nın katkısının olacağı (17 milyon iş) ve geriye kalan %4’ünde (1 milyon iş) ise kısmi veya tam iş değiştirme gerçekleşeceği öngörülmektedir. Dolayısıyla, üretken yapay zekâ teknolojilerinin iş pozisyonlarının Y’nu etkileyeceği kestirimi yapılmaktadır. Bu etkinin yukarda ifade edildiği gibi üç boyutlu gerçekleşeceği varsayılmaktadır. U’inde üretkenliğin artması sağlanacak (p’i hizmet sektörü), %4’lük kısmi veya tam iş değiştirme U’lik kesimde boşa çıkan zamanın diğer katma değerli faaliyetlere ayrılması ile oluşacak yeni işler üzerinden gerçekleşecektir. Böylece, istihdamda bir kayıp olmayacaktır.
Raporda üretken yapay zekâ teknolojilerinin yol açabileceği olası ekonomik faydaların ve istihdamdaki etkilerinin öngörüldüğü gibi gerçekleşebilmesi için üç regülasyona vurguda bulunulmaktadır: işgücünü yeniden eğitme ve yeni becerilerle donatma, yerel inovatif aktörlerin AR-GE faaliyetlerini artırması ve ticari atılımı hızlandırma.
İstihdamla ilgili Öngörülerde Kritik Noktalar
Yapay zekâ teknolojilerinin ülkemizin........
© SuperHaber
visit website