Asırlık efsane Iris Apfel: “Benden geçti” diyenler, bu hikayeye kulak verin
Dünyaca ünlü stil ikonu denince akla gelen belki de ilk 10 isimden birisi Iris Apfel. Nevi şahsına münhasır stilinin olmazsa olmazları, canlı renkler, kocaman gözlükler, gösterişli kolyeler ve bileziklerdi. Modayla ucundan kenarından ilgisi olan herkes Iris’in ismini duymamışsa bile stiline aşinadır, onu bir yerlerde görmüştür.
Iris Apfel’in en bilinen sözü, “more is more, less is a bore”. Ünlü mimar Mies van der Rohe’nin minimalizmin mottosu addedilen ünlü sözü “Less is more”a, yani “az aslında çoktur”a reddiye denebilecek bu söz, yani “çok çoktur, azda bir numara yoktur”, Iris Apfel’in hep üzerinde taşıdığı bir bayrak gibiydi. Minimalizmin tasarım ötesi, sadeliği yücelten tavrına tepkili maksimalist bir bakışı anlatan, moda açısından genelde barok, klasik, etnik, eklektik ve bohem estetiği sevenlerin favorisi bir tavır bu. Apfel de özellikle takı ve aksesuarlarında bu estetik tarzı benimseyen bir ikondu.
Iris Apfel’in özgün, çarpıcı ve güçlü stili, moda alemindeki gençlik obsesyonuna adeta bir tokat gibiydi. O da esprili diliyle kendisinden “dünyanın en yaşlı ergeni” diye bahsediyordu. Stilini böyle özel kılanın ne olduğu çokça analiz edildi. Ona, stil oluşturmanın sırları çok soruldu. Iris’in ne marka takıntısı vardı ne de “hakkımda ne düşünürler” kaygısı. Vintage Dior bir mantonun üzerine 5 dolarlık plastik kolyeler taktığı da olurdu, pırlantalar da. Hakkında çekilen bir belgeselde izlemiştim: “kıyafetlere hep gücümün yettiğinden fazla para harcadım ama asla bir kot pantolona 15 dolardan fazla vermem” diyordu.
Iris Apfel’in hayat hikayesi 1921’de New York’un dar gelirli mahallesi Queens’de başlıyor. Öyle ağzında gümüş kaşıkla da doğmamış, çocukluğu bir çiftlikte geçmiş. Stil tutkusunun neşvünema bulduğu yer, harçlığından biriktirip gezmeye gittiği New York sokakları. 9-10 yaşında New York’ta eskicileri takıcıları gezerek başlayan tutkusunu 102 yaşında vefatına kadar hayatının merkezine almıştı. Onun bu ilgisine şaşırıp sevinen bir eskiciyle etkileşimini, adamın ona cesaret verip yüreklendiren........
© Serbestiyet
visit website