2024’ün 10 moda trendi
Bu başlığa sahip bir yazı için tuhaf bir giriş olacak: Trend sevmem, hatta bu kelimeyi duymak bile hafiften sevimsiz bir ürperti hissettirir. Trend sözcüğü, yapmacık bir görme görülme hırsını, umarsız ve duyarsız bir tüketim tavrını, farklı olmaya niyet ederken aynılaşmayı hatırlatır. Ama bu işlere en uzak ve giyim kuşamı en umursamayan insan evladının bile moda akımlarından etkilendiğini fark etmeyecek kadar naif biri değilim.
Moda trendlerinden hepimiz etkileniyoruz, çünkü öyle ya da böyle hepimiz fabrikasyon şeyler giyiyoruz. En geniş imkanlara sahip olanlarımız bile 7/24 haute couture (özel dikim) giyinmiyorlar. Film ve dizi izleyip, gazete ve dergi okuyoruz, sosyal medyada dolaşıyoruz. Beğenilerimizin çok özgün olduğuna inanmak istesek de, bu maruziyetler var oldukça, trendlerin zevkimizi ve dolabımızı etkilemesinden kaçış yok. İşte bu yüzden, trend kavramıyla savaşmak yerine, akımların kölesi ve moda kurbanı olmadan, moda nereye çekerse oraya sürüklenmeden, tasarım aleminde olup bitene sakince bakmak taraftarıyım. Bu çerçevede, geçtiğimiz yıl yükselişe geçip 2024’te de etkisini sürdürecek moda akımlarından öne çıkan 10’unu sizin için seçtim:
Bu kapalı burunlu ve bantlı ayakkabı modeli, ismini 1902 tarihli bir çizgi roman karakterinden alıyor. Buster Brown’ın kızkardeşi Mary Jane’den. 1904 tarihinde Brown Shoe Company isimli ayakkabı markası kendisine Richard F. Outcault’un çizgi roman karakteri Buster Brown’ı maskot olarak seçiyor. Çıkardıkları bir ayakkabı modeline de Mary Jane ismini veriyorlar. İşte o günden beri de bantlı ve kapalı (çoğunlukla) yuvarlak burunlu bu ayakkabının adı Mary Jane olarak anılıyor.
Bu modelin en sadesinden en süslüsüne, dümdüzden platformluya, yüksek topukluya, zarif, kaba, simli, incili, şeffaf, rugan, pek çok çeşidi var ve bu ayakkabılar neredeyse her stile uyum sağlıyor. Podyumlara ve koleksiyonlara bakıldığında 2024’te de Mary Jane’lerin tahtı sağlam gözüküyor.
2-İleri Dönüşümle Değerlenen Vintage Kumaş ve Malzemeler:
Ne varsa eskilerde var dedirten bir akım bu. Hatta akımdan ziyade yükselen bir değer, giderek daha fazla rağbet gören bir yaklaşım. Dünyada butik denebilecek ölçekte birkaç markanın katarını çektiği bu trene büyük ve ünlü markalar da birer birer biniyorlar. Sessiz lüks dediğimiz, logosuz, Pürist, bağırmayan stil ve estetiğin geniş kitlelerce keşfedilip benimsenmesinin ardından, yeni limanlar arayan üst segment moda severler için de, upcycled vintage giysiler, kalite, özgünlük ve kültürel kıymet açısından cazibeli bir alan olacağa benziyor.
Bu yaklaşımın bizdeki güzel bir örneği Aslı Filinta’nın tasarımları. 2020’de New York Moda Haftasındaki defilesiyle global moda çevrelerinde de bilinirliği artan modacı, artizanal vintage malzemeleri ileri dönüştürerek kıyafet ve aksesuarlar tasarlıyor. Bunu yaparken de burma bilezikten, tel kırmaya, dantelden, el tezgahlarında dokunan ehram gibi yöresel kumaşlara varan geniş yelpazede bir kültürel hazineden besleniyor.
Artsi Ifrach, Faslı bir tasarımcı/ sanatçı/ küratör/ sanat yönetmeni. Heybesinde pek çok titr ve yetenek var; topladığı vintage malzemelerden ileri dönüşümlü parçalar tasarladığı Marakeş’teki butiğiyle tanındı. Tasarımları Victoria & Albert gibi bir........
© Serbestiyet
visit website