Yağız Kutay Yazdı: ‘Friedman’dan krize; Enflasyon ve para arzının dansı…’
Bugünü okumak için önce Wall Street’in fikri babalarından Milton Friedman’a bakalım. Friedman’a göre para arzındaki değişiklikler enflasyon üzerinde doğrudan etki sahibi. Ekonomideki para miktarının artış hızı, ekonominin üretim kapasitesinin büyüme hızından daha hızlı olduğunda enflasyon meydana gelir.
Friedman’ın enflasyon teorisi, “para neoklasik teorisi”nin bir parçasıdır esasında. “Enflasyon her zaman ve her yerde bir para olgusudur” en net özetidir. Bu ifadeyle, Friedman enflasyonun temelinde yatan nedenin, hükümetlerin veya merkez bankalarının ekonomiye fazla miktarda para sürmesi olduğunu vurgular. Yani, para arzındaki artışlar, mal ve hizmetlerin fiyatlarında genel bir yükselişe neden olur.
Friedman ve onun izleyicileri için, para politikasının ana hedefi, ekonomik büyüme oranlarına uyumlu bir şekilde para arzını kontrol etmek ve böylece enflasyonu düşük ve öngörülebilir bir seviyede tutmaktır. Bu yaklaşım, 1970’lerin stagflasyon döneminde yaşanan ekonomik sorunlara bir çözüm olarak sunulmuş ve sonraki yıllarda birçok merkez bankası tarafından benimsenmiş para politikası stratejilerini şekillendirmiştir.
Bu teori, ekonomi politikalarının oluşturulmasında önemli bir dönüşüm noktası olmuş ve özellikle 1980’lerden itibaren liberal ekonomi politikalarının yaygınlaşmasında etkili olmuştur. Aynı zamanda, merkez bankalarının bağımsızlığının önemini ve enflasyonla mücadelede para politikasının merkezi rolünü vurgulamıştır.
DÜN BASILAN PARALAR BUGÜN TIRMALAR
Günümüzde süreci 2020’den itibaren almak gerekir. COVID salgınıyla birlikte contayı elinde bulunduran merkez bankaları para musluklarını tamamen açtı. FED önce acil 50 baz puan faiz indirimi akabinde 1.5 trilyon dolar likidite........
© Para Analiz
visit website