FAİK KAPLAN’DAN SES GETİREN İNSANİ ZORUNLULUK PROJESİ ‘EngelİZ’
Aslında Bursalı iş insanı ve sanayici olarak tanıdığım sevgili Faik Kaplan’ı bir davette tanıma fırsatı buluyorum. Faik Bey kendini asla bir sanatçı olarak adlandırmasa da yaptığı insani zorunluluk projeleriyle adından söz ettiriyor. İnsani Zorunluluk Projeleri kapsamında hayata geçirdiği çalışmalarında uzman bir psikolog ve sosyolog yardımıyla çalışıyor. Vermek istediği mesajı önce bellekte, sonra vizörde canlandırıyor. Çokça gözlemleyerek ve birebir iletişime geçerek titizlikle çalıştığı projelerini böylelikle hayata geçiriyor.
‘Çocuk Gelinler’ ve ‘EngelİZ’ projelerini merakla soruyorum kendisine. Eve dönüp izlediğimde boğazım bir yumru ve burnumun direğini sızlatan projeleriyle tanışıyorum. İçinde yaşadığımız toplumunun yaralarını kendine dert edinmiş, vicdanlı, hümanist, kırılgan biri çıkıyor karşıma. Yansıttığı fotoğraf kareleri ve kısa filmleriyle farkındalık oluşturmayı başarmış bu güzel insanı gelin hep birlikte tanıyalım.
Faik Kaplan, büyük ses getiren “Çocuk Gelinler” ve ‘Ölüm Bizi Ayırana Kadar’ kısa film ve fotoğraf projelerinin ardından, üç yıl üzerinde çalıştığı “EngelİZ” adlı insani zorunluluk projesini geçtiğimiz yıllarda sanatseverlerle buluşturdu. Çalışmalarını, yazdığı bir manifesto çerçevesinde hazırladığını açıklayan Kaplan, gazetede gördüğü bir haber üzerine projesinin şekillendiğini ifade ediyor. Sanatçı bir belediyenin ‘sosyal sorumluluk’ adı altında engelli bir bireye kurdele keserek verdiği tekerlekli sandalyeyi ve engelli vatandaşın bu seremoniden duyduğu rahatsızlığı fark etmiş. İşte o anda yapılan iyiliğin şova dönüşmesinin engellileri ne kadar rahatsız ettiğini ayrımsamış. Bu alanda farkındalık yaratmak için asıl engelin fiziksel eksiklerin değil, bizlerin ön yargılı yaklaşımları olduğunu ve bunu geniş kitlelere anlatmak gerekliliğini düşünerek ‘EngelİZ’ projesini hayata geçirmiş.
Biz bize “EngelİZ”
Sayın Faik Kaplan’ın ”EngelİZ” isimli projesinde kullandığı görseller minimalist ve nesnel empatisini yansıtıyor. Sanatçı ürettiklerinde, karmaşık detaylardan........
© Önce Vatan
visit website