Nermin
Bu güzel öykü Kurtuluş Savaşı yıllarında başlıyor.
Kahramanlarından biri Paris-İstanbul arasında trenle mekik dokuyan İzmirli bir işadamımız. Macaristan’da genç bir kadınla tanışıyor. Bir yıl beraberlikten sonra evleniyorlar. İşadamı olayı bir süre ailesinden gizliyor, bu arada bir de kızları oluyor.
Nermin ancak 5 yaşına geldiğinde bizimki cesaret edip babasına söylüyor olayı ve fotoğrafı göstererek “İşte baba,senin torunun”diyor.
İşadamı yaşama gözlerini kaparken en büyük dileği yurt dışında olan kızı Nermin’in Türkçe öğrenmesidir. Almanca, Fransızca, İngilizce ve Macarca konuşan fakat Türkçe bilmeyen Nermin bu arada 14 yaşına gelmiştir. Macaristan’da eğitim paralıdır. Nermin baba yurduna gitmeye karar verir ve Türk Büyükelçiliği’ne başvurur. ‘Benim babam Türk idi. Ben Türkçe bilmiyorum. Türkiye’de okumak istiyorum. Param yok. Beni Türkiye’ye gönderin’ diyor. Büyükelçi cebine para koyuyor. Tren biletini alıyor. Nermin’i Türkiye’ye yolluyor. Nermin babasının ülkesine ve İzmir’e gelir. İzmir Kız Lisesi’nde okur. İzmir Kız Lisesi Türkiye’nin en iyi eğitim kurumlarından biri. Nermin’in sınıf arkadaşları daha sonra Türk kamuoyunda isimleri ile öne çıkan Mübeccel Kıray, Nerime Elbe, Türkan Erkin, Günseli Tamkoç , Perihan Perçin gibi genç kızlar.
Nermin bir yandan Almanca dersleri verir,........
© ngazete
visit website