menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bu Seçimin Gerçek Galibi Eğitim Sistemidir!

12 4
02.04.2024

Evet, bu yazı bir çığlıktır. Bu ülkenin vicdan sahibi her kesimine sesleniş halinde bir çığlıktır, hem de…

Dilimizde tüy bitti. Halen de söylemeye, yazmaya devam ediyoruz. Birkaç gündür olanı biteni anlamaya çalışan bir kamuoyu var. Kimi el yordamıyla, kimisi rakamlarla, zaman zaman bilgiye dayalı kimi zamanda sağduyusuna dayanarak durumu kritik eden bakış açıları mevcut.

Biz konuya eğitim cephesinden bakıyoruz.

Pek çok televizyonda programlara katılıp hemen her konuda görüş beyan edenler. Bizim de derdimiz eğitim. Eğitimle bir millet yükselir ya da düşer, irtifa kaybeder. Lütfen gariban emeklileri bu seçimim neticesine tesir eden faktör olarak gösterip hakikatlerin gözden kaçırılmasına sebep olmayalım.

Son yapılan 31 mart seçimlerini bir de eğitim penceresinden incelemeye tabi tutalım. Eğitimimizi ülkemizin milli perspektifi ve geleceği açısından anlamaya ve anlamlandırmaya tabi tutalım.

Türkçe alanı sığlaşmış, üniversite sınavında 1 milyon kişinin barajı geçecek soru yapamadığı, 25-34 yaş arası erişkinler kategorisi okuduğunu anlama sıralamasında % 1 ile Avrupa’da en sona düşmüş bir ülke gerçeği, muhakeme alanı gittikçe kıtlaşan, çıktığı batıyı geçecek derecede kuraklaştırıcı bir sekülerist cendereye sıkıştırılmış, haz ve hesap peşinde olmanın kural haline getirildiği sistem taarruzu altında bocalayan bir nesil mevcut.

Şu mübarek Ramazan’da etrafımıza bir bakalım. Üstadın ‘’bir şey koptu benden her şeyi tutan bir şey’’ dediği maneviyat bağının içimizi acıtan zayıflığını yaşayan şu an ki nesil, bu eğitim sisteminin esas kurbanıdır.

Seçim sonuçlarının yakın gözlüğü ile muhasebesini yapmamız gerekiyor.

Mevcut seçim sonuçlarının Türkiye’nin geleceği açısından ilmi ve sosyolojik okumalarını yapmalıyız. Grup, zümre ve millet kavramlarının içini eğitim yoluyla dolduracak yeni bir perspektif inşa etmeliyiz. Aynı kavramlara farklı anlamlar yükleyerek oluşacak bir sosyolojik farklılaşma kime yarar? Ya da aile içi farklılaşmanın sonucundan kim ya da kimler faydalanabilir? Bu durumun anlamlandırmalarını da yapmamız gerekiyor.

Mevcut eğitim sistemimizin muhakeme ve değerler alanımızı........

© Maarifin Sesi


Get it on Google Play