menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kaybolan enerjimiz

7 20
22.04.2024

Yöneticiler genellikle “tükenmişlik sendromu” konusunda farkındalık seviyesinde de olsa bilgi sahibidir.

Tükenmişlik sendromuna girenler, karşılaştıkları insanlara karşı duyarsızlaşır, duygusal yönden kendilerini tükenmiş hisseder ve kişisel başarı duyguları azalır. İlerleyen vakalarda baş ağrısı, karın ağrısı, iştahta veya uykuda düzensizlikler de görülür. Bu semptomlar görülür hale gelince problemin farkına varılır ve çözüm aranır.

Buna karşılık, tükenmişlik sendromu seviyesine gelmemiş olan iş yaşamındaki enerji kayıpları olağan karşılanır, çözüm aranacak bir problem olduğunun farkına varılmaz.

Küçük olaylar bizi daha fazla huzursuz ediyorsa, aksamalar ve hatalara karşı tahammülümüz azaldıysa, özgüven duygumuz zayıflamışsa enerji kaybetmeye başlamış olabiliriz (1).

Açık sözlülüğün, nezaketin, temkinin yerini fevri davranışların, ertelemelerin, kararsızlıkların alması da enerji kaybının göstergesidir.

Enerji kaybının bir göstergesi de toparlanma süresizin uzamasıdır.

Kaybolan enerjimizi geri kazanmaz ve enerji kaybımıza çare aramazsak ilerleyen süreçte tükenmişlik sendromuna düşebiliriz.

Uzmanlar, beş enerji bataryasına dikkat çekiyor, bu bataryaları doldurarak enerjimizi koruyacağımıza işaret ediyorlar (1).

1.Fiziksel batarya

Bu batarya sağlık ve fiziksel gücümüzle ilgilidir.

Uyku, hareket ve beslenme bu bataryayı şarj eden ana faktörlerdir.

Bu alanlardaki herhangi bir terslik bu bataryayı hızla tüketebilir.

Hareketsiz veya çok az........

© Karar


Get it on Google Play