Ekonomide en kötü geride mi kaldı?
İstisnaları bir kenarda bırakırsak, serbest piyasa düzeninde, çıkar sahipleri zıt yönlü çıkarlara sahip olabilir. Bir taraf için kötü olan bir gelişme diğer taraf için iyi olabilir.
Kredi kullananlar düşük reel faiz, mevduat sahipleri yüksek reel faiz arayışında olurlar, bu böyledir.
Çalışanlar, hak ettikleri ücreti alamadıklarına, işverenler yüksek ücret verdiklerine; devletler, yeterince vergi toplayamadıklarına mükellefler fazla vergi ödediklerine inanır.
Kur ve altın fiyatlarının artması döviz ve altın birikimi olanlar için; kiraların artması da mal sahipleri için bir sorun olmayabilir vs. vs.
Dolaysıyla uygulanacak en kötü ekonomi politikalarından bile yararlanacak zümreler olabilir.
Başlıktaki soru çok müphem bir durumu ima ettiği için soruyu açalım: Büyüme, işsizlik, dış ticaret, döviz kuru, cari açık, bütçe açığı, asgari ücretli, memur ve emekli maaşları, kredi borçluları ve reel getiri (TL birikimi olanlar) arayanlar açısından en kötü geride kaldı mı?
Konuları ve tarafları artırmadan bazı sorulara cevap verip tavsiyelerimizi sunalım.
2022 ve 2023 yılında şikâyetlerini dinlemekten yorulduğum devlet memurlardan 2024 yılında, neredeyse “tek bir şikâyet” bile dinlemedim. Çünkü yılbaşında verilen ek zamlarla, reel gelirleri arttı.
Bir defaya mahsus bu maaş artışların tekrarlanmayacağını ve önümüzdeki iki yıl boyunca “hissettikleri enflasyon”un daha yüksek olacağını garanti ederim. Reel gelirleri düşecektir. Ayaklarını yorganlarına göre uzatmaları tavsiye edilir.
Her zaman “Konut işi arsa, imalat,........© Karar
visit website