Ak Partiyi ve Türkiye’yi kurtaran finansal ürün: KKM
Fakat Merkez Bankalarının kâr ya da zarar etmeleri bir gösterimden ibarettir yani kâr ya da zarar etmelerinin oluşturacağı etki ticari bankaların kar ya da zararı gibi sonuçlar doğurmaz.
Merkez bankalar, kendilerine verilen görevi yerine getirdikleri zaman başarılı kabul edilirler, kâr elde ettikleri zaman değil. Ya da görevlerini yaparlarken zarar etmeleri çok önemsenmez.
Yağlı güreşlerde söylenen bir tekerlemeyi ödünç alıp konuya uyarlarsak “Ey TCMB, enflasyon düşerse sevin yükselirse üzül; fakat kâr ettim diye sevinme, zarar ettim diye üzülme” diye seslenebiliriz.
Peki, Hazine, TCMB’nin yapacağı kârdan mahrum kalırsa sıkıntıya girmez mi?
TCMB’nin para basıp Hazine’ye hediye etmesiyle, elde ettiği kârları Hazineye aktarması arasında nihai işlev bakımından çok büyük bir fark yoktur; her iki işlem de ekonomide benzeş sonuçlar doğurur.
Piyasa disiplini bozulmasın diye TCMB’nin, Hazine’ye doğrudan borç vermesi kanunla yasaklanmıştır.
TCMB kâr elde edemediği veya zarar ettiği durumlarda Hazine’ye para aktaramaz; bu durumlarda Hazine biraz daha borçlanır.
Dolaysıyla, Hazinenin bir paraya ihtiyacı varsa, istediği kadar parayı, piyasa disiplinini bozmadan, TCMB’nin desteğiyle bankalar üzerinden borçlanıp harcayabilmektedir.
Bu borçlanma, Merkezi Yönetimin iç borç miktarını artırır.
Türkiye’nin borçlanma istatistikleri, eser miktarda da olsa, bu borçlanmadan dolayı daha kötü........
© Karar
visit website