Tarih ve İmaj Tüketilebilir mi? Kayıp Şehir Kimliği "Nostaljik Kitsch" ve "Melankolik Kitsch"
"Günümüzde hiçbir şey safça ve basitçe tüketilmez, yani herhangi bir amaç için satın alınmaz, sahiplenilmez, kullanılmaz. Nesneler her hangi bir şeye değil, öncelikle ve özellikle size hizmet eder. Bu belirtili nesne tamlaması, kişiselleştirilmiş “siz”, bu bütünsel kişisel hizmet ideolojisi olmasaydı, tüketim ne ise o olurdu. Tüketime tüm anlamını kazandıran saf ve basit tatmin değil, ödüllendirilmenin, kişisel dinginliğin sıcaklığıdır. Modern tüketiciler ilginin güneşinde bronzlaşırlar."
Tüketim Toplumu | Jean Baudrillard
Walter Benjamin' de "Diyalektik Görüntü" Kayıp Şehir Kimliği "Nostaljik Kitsch" ve "Melankolik Kitsch"
Sosyal medya sayfalarında dolaşıma giren kolektif şehir görselleri üzerinden Trabzon Şehir kimliği üzerine düşünüp duruyorum. Walter Benjamin'in " Diyalektik İmge" adını verdiği, fenomenolojik tanımlamaya göre; görünür kılmak, onu yerleştirildiği arka plandan ayırt edilir kılmak demektir. Diyalektik görüntüyü doğru kabul edersek, o zaman, toplumsal hareketlerin ve değişimlerin sorunlardan biri de, öncelikle bu arka planın kendisini görünür kılabilmek olacaktır. Peki, arka planı nasıl salt bir “şey” olarak değil, aynı zamanda dönüştürülebilen bir şey olarak kavrayabiliriz?
Bu soruya yanıt verebilmek için 20. yüzyıl kültür kuramcısı Walter Benjamin’in, gündelik yaşamın gelip geçiciliğinde sabit bir ifade kazanan toplumsal çelişkilere, değişim ve dönüşüme dair düşüncelerine bakarız; Öncelikle "Bulunmuş" ya da "biraraya getirilmiş" imgeleri doğrudan kullanarak, gündelik yaşamın gelip geçiciliğinde “aradalık içindeķi" toplumsal çelişkileri gören Benjamin, ikna edici görsel stratejiler........
© Karadeniz'de sonnokta
visit website