Türk Milletinin Tökezleyeceği Günü Pusuda Bekliyorlar
Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye’nin payitahtı İstanbul 1918 ve 1920 yıllarında olmak üzere Haçlı İttifakı tarafından iki kez işgal edildi. İlk işgalde İstanbul’un önemli ve stratejik noktaları kontrol altına alınmış ancak idareye el konulmamıştı ancak ikinci işgal ile idareye resmen el konulmuştu.
8 Şubat 1919 tarihinde Türk Milleti tarihinin en kara günlerinden birini yaşamıştı. Selanik’teki İngiliz ve Fransız Orduları Başkumandanı Franchet d’Esperey muzaffer bir komutan edasıyla İstanbul’a gelmiş ve Türk Milletini aşağılamak için atının üzerinde şehirde boy göstermişti. Galata ve Beyoğlu’nda yaşayan gayrimüslimlerin büyük bir kısmı işgal komutanının gelişini Haliç Köprüsünden Taksime kadar çiçeklerle, şarkılarla bir şölen havasında kutlamış, yüzyıllarca Türklere karşı içlerinde sakladıkları kin ve nefreti açığa vurmuştu.
Durumdan tam anlamıyla haberdar olmayan İstanbul ahalisi ertesi gün Süleyman Nazif Beyin Hadisat Gazetesinde hayatını riske atarak kaleme aldığı “Kara Bir Gün” başlıklı yazısı ile durumun vahametini öğrenebilmişti:
“Fransız generalinin dün şehrimize vürudu (gelişi) münasebetiyle bir kısım vatandaşlarımız tarafından icra olunan nümayiş (gösteri), Türk’ün ve İslam’ın kalbinde ve tarihinde........© İstiklal
visit website