Hayat bir hayaline bakar
Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu ve Onursal Başkanı
Hayal etmek, merak etmeyi, merak etmek geleceği hissetmeyi, kendini fark etmeyi ve umutla harekete geçmeyi doğurur.
Yarınlara dair hayalleri olan insanlar umutlu insanlardır. Hayalleri ve umutları yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Yaşama dair tutku, coşku, azim, kararlılık ve sevgilerini besleyen motivasyonları ile ilham verirler, umut olurlar, ufkun ötesini görüp, yaşanılacak tüm olumsuzluklara karşı da toplumu geleceğe hazırlayan lider olurlar.
Gelecek, tarihin içinden geçip gelen birikimlerin, değerlerin, hikâyelerin üzerine inşa ediliyor.
Bilim ve aklın rehberliğinde geleceğe bakışımızı şekillendirecek hususları değerlendirdiğimizde; Değişim dalga aralıklarının geçmişten bugüne kısaldığını görüyoruz.
Değişim aralıklarını kısaltan, değişimi hızlandıran gelişmelerin; Enerji kaynakları, teknoloji, iletişim, haberleşme araçları, endüstriyel gelişmelere bağlı olduğunu söyleyebiliriz.
Veri kaynaklarının fiziksel dosyadan yapay zekâya dönüşüm sürecini yaşıyoruz.
Mesleklerin geleceğini tartışıyor, geleceğin mesleklerini konuşuyoruz.
İş, iş gücü ve işyerinin geleceği için öngörülen değişim ve dönüşümü sorguluyoruz.
İşin yeniden tanımının, ne kadarının teknoloji ile yapılabilirliğinin sorgulandığı, işi kim hangi kaynaklarla yapacak, tam zamanlı, geleneksel iş gücü modellerinin alternatifleri neler, işi nerede yapabiliriz, işbirliği, verimlilik sağlayan çalışma deneyimi nasıl sağlanır; iş, iş gücü ve işyerinin geleceği için konu teşkil ediyor.
Geçen yüzyılın doğanları ile bu yüzyılın doğanları birbirinden farklı kuşaklar geleceğe ortak olmanın birlikte sorumluluğunu taşıyoruz.
Sadece yapan zekânın temsilcileri beş kuşak değil, yapay zekâdan güç alan robotlarla da geleceğin sorumluluğunu paylaşmaya başladık bile…
Bu değerlendirmeleri derinleştirerek, zenginleştirmek mümkün…
Yazımın bundan sonraki bölümünde, biraz önce paylaştığım gelecek perspektifinde; gençlerle, sadece gençlerle de değil genç fikirli insanlarla geleceğimiz için bir hikâyemizin olması üzerine görüş ve önerilerimi paylaşacağım.
Değişim dalga aralıklarının geçmişten bugüne kısaldığını, veri kaynaklarının fiziksel dosyadan yapay zekâya dönüşüm........
© Hürses
visit website