menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Kim’liğimizi unutmadan…

13 0
09.04.2024

“Allah’a çağıran, salih amel işleyen ve ‘Ben Müslümanlardanım’ diyenden daha güzel sözlü kim olabilir?”

İnsanlık, modern dönemde büyük bir anlam krizi içerisinde debeleniyor. Görüntülerin dünyasında kirlenmiş, kirletilmiş kimlikler; “Ben kimim?”, “Kimliğimizi belirleyen nedir?” sorularının cevabını bulmayı giderek zorlaştırıyor. Modern söylem ve ideolojiler evrensel değerlerin gerçek sahibiymiş gibi rol kesiyor ve dünyaya ekletik, ne menem olduğu belli olmayan kimlikler dayatıyor.

Oysa Müslümanların kimliğini belirleyen yegane şey arı, duru ve samimi bir şeklide “Teslim olunan İslamdır.”

Buradan hareketle Müslüman; yaratılanı sever, barıştan yanadır ama ‘hümanist’ değildir. ‘Pasifist’ olamaz; şiddete, teröre, baskıya, zorbalığa, dayatmaya karşıdır. Yeryüzünde herkes için barış ister ama zulme uğrayanların safında yer almaktan kaçınmaz. “Kendisiyle savaşanlarla Allah yolunda savaşır, haddi aşmaz. Çünkü Allah haddi aşanları sevmez.”

Herkes için adil paylaşım ister lakin ‘komünist’ değildir. Putlara, idollere, hegemonyaya, kula kulluğa, insanın insan üstünde hakimiyetine, üsttekilerin alttakilerden üstünlüğüne, piramit düzenine karşıdır.

Dini tekelleştirenlerle, kurumsallaşmış dogmalarla mücadele eder. Düşünmeyi, akletmeyi ibadet bilir. Aklı ve iradesi kutsal emanetleridir. Aklı bulandıran, beyni uyuşturan, düşünmeyi devre dışı bırakan somut ya da soyut hiç bir şeye itibar etmez. Tarih, kültür ve gelenekte sorgulan(a)mayacak tabusu yoktur. Sorgulanmayan imanın iman olmadığına inanır. “Atalarından gördüğüne değil, Allah’ın indirdiğine uyar. Atalarının aklını kullanamayan ve doğru yolu bulamayan kimseler olabileceğini” bilir.

Müslüman aklı ve inancı tüm ideolojilere engeldir. ‘Devrimci’ etiketi ona dar gelir. ‘Anarşist’ de değildir. İmtihan yurdu dünyada, nimetler herkes içindir ve herkese yetmelidir. Çevre, gelecek nesiller için emanettir. İnsan, dünyanın sahibi değil parçasıdır. İnsanların gerçek ihtiyaç ve hayrına tekabül etmedikçe bir otun bile kesilmesine razı değildir ama bu ‘ekolojist’ olduğu anlamına gelmez. Sınırsız olanın arzular olduğunu bilir. İhtiyaçların değil arzuların frenlenmesi gerektiğine inanır. Eylemlerinin güdüsü, “Yapabilir miyim?” değil, “Yapmam doğru olur mu?” sorusudur.

Hakkından fazlasını istemez. Salt tüketici değildir. Herkesin eğitim, sağlık, ulaşım, bağımsızlık, hukuk önünde eşitlik, özgürlük ve güvenlik hakları olduğuna inanır. Ona düşmanlık edenler dahil herkesin giyinme, beslenme, barınma, hürriyet, onurlu bir hayata sahip olma hakkına inanır ancak ‘sosyalist’ değildir.

Müslüman emperyalizme, kolonyalizme, sömürüye, tekelciliğe, faize, paranın ve gücün tahakkümüne karşıdır fakat ‘Marxist-Leninist’ değildir.........

© Haksöz


Get it on Google Play