menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Irak'ta ne oluyor?

30 0
13.03.2024

BİR ülke önüne konulan seçeneklerden hangisi tercih eder?

Kalkınma Yolu’nu mu, yoksa yıllardır başına bela olan terörün yolunu mu?

Birinci Körfez Savaşı’nın başladığı 1990’lı yılların başından bu yana geçen 35 yıl boyunca, çocukları silahla büyümüş Irak yönetimi içinde bulunduğu durumdan çıkmak istiyor.

Bu kapsamda Parlamentosundan bir süre önce IŞİD’le Mücadele Koalisyon Gücü kapsamında bulunan yabancı güçlerin ülkeyi terk etmeleri kararını çıkardı.

Kuzeyde KDP ve KYB’nin ağırlığında oluşan IKBY, batıda el-Ambar bölgesinin alt ve üstünde IŞİD ve bileşenleri ile Suriye bağlantılı ABD, İran milis güçleri, güneyindeki Basra bölgesinde ise önüne gelinin hakimiyet sürdüğü 5 parçalı yapılanmadan çıkmak arzusunda

Tekrar devlet olmanın adımlarını atıyor.

Daha önce farklı kabinelerde bakanlık görevini de üstlenmiş bulunan ve 27 Ekim 2022’den bu yana da Başbakanlık görevini sürdüren Muhammed Şiya Sabbar es- Sudani bu konuda oldukça kararlı görünüyor.

Kısa süre önce Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile de Bağdat’ta görüşen Başbakan es-Sudani, Türkiye ve Irak’ın güvenliğinin birbiriyle bağlı olduğunu her aşamada dile getiren bir lider.

Irak topraklarından komşu ülkelere yapılan saldırılara son verme konusunda da kararlılığını koruyor…

KIZILDENİZ’DEN DAHA KISA

Türkiye Irak’ın ortak yatırımlara girmesinin de ilişkilerle birlikte var olan terör gerilimini de ortadan yok edeceği görüşünü taşıyor.

Bu kapsamda Türkiye, BAE, Katar ve Irak’ın ortak projesi olan orta yolu diye de bilinen İpek Yolu’nun ayağa kaldırılmasını hedefleyen Kalkınma Yolu projesinin hayata hemen geçirilmesi konusunda da oldukça istekli...

Basra Körfezi’ndeki Büyük Faw limanını demir ve kara yolu ile Türkiye sınırına bağlayan proje stratejik bir kalkınma yolu sunuyor.

Orta Doğu’nun en büyük konteyner limanı olarak da bilinen Dubai’deki 67 rıhtımlı Cebel Ali’yi geçerek 90 rıhtımlı bir yapıya ulaşması hedefleniyor.

Liman’ın gelecek yıl, olmazsa 2026’da devreye girmesi amaçlanıyor.

Faw limanının en önemli yanı, son dönem Sudan’dan gelen saldırılar dolayısıyla sıklıkla kapanan Kızıldeniz’e alternatif üretmesi ve Çin ile Avrupa arasındaki mesafeyi Suveyş Kanalı’ndan geçen deniz........

© Habertürk


Get it on Google Play