Hangisi daha çok uyduruyor?
HANGİSİ size doğruyu daha çok söyler?
Mavi veya beyaz yakalı olarak tanımlanan insanlar mı, yoksa yapay zeka ile donatılan ve metal yakalı diye bilinen robotlar mı?
Soruyu yöneltmemdeki neden son dönem yapay zeka destekli tarama motorlarının halüsinasyonlar görerek yanlış bilgi aktarmaları.
Yanlış bilgiler veya uydurma verileri hangisinin daha çok tekrarladığını sorguladığınızda göreceksiniz ki insanoğlu çok daha mahir…
DOĞRULUK ORANI -90
Çünkü insanoğlunun ürettiği verileri alıp size aktarıyor veya kafası karıştığında insanoğlu gibi halüsinasyonlar görüp uyduruyor...
Bu konuda uzun yıllardır emek harcayanlardan, kendi yapay zeka GTP’si CereAI’yi ekibi ile yaratan Dr. Erdem Erkul’a göre, başlangıçta halüsinasyonların oranı @ seviyesindeydi.
Bugün gelinen noktada çok daha ilerleme kaydedildi ve -90 doğruluk oranına ulaştı.
Yine de sorunlar devam edince, yeni bir aşamaya geçilmiş…
Sadece öğretilenle yetinip yanıtını bu kapsamda tutan GTP modellerine yönelme başlamış.
Yani, sadece savunma sanayi, eğitim, bilişim gibi uzmanların verilerinin yüklendiği kaynaklardan bilgi edinmesiyle sınırlandırılmış.
Örneğin sağlık alanındaki The Lancet, British Medical Journal, PLOS Medicine, Science benzeri dergiler dışında veri elde etmesinin önüne geçilmiş.
Böyle olunca güvenirliği ,99 seviyesine ulaşmış…
HAMBURGERİ TATMAYAN, TARİFİNİ NASIL VEREBİLİR?
Aslında bu noktaya doğru hızla gideceği görülüyordu.
Yine bu alanda çalışan ve yapay zekanın felsefesini oluşturan uzmanlardan Alp Eren Özalp’in vurguladığı gibi siz işin felsefesini nasıl kurgularsanız sonuçta yapay zeka da oraya gider.
Özalp’in altını çizdiği şu noktada da önemli:
“Hamburgeri tatmayan birinden hamburger tarifi almak gibidir…”
Sonuçta halüsinasyonların, yani varsanımların önüne geçmek, veri alımında telif sorununu aşmak gibi birçok konudaki sıkıntıların aşılması kapsamında yeni bir yola başvurulmuş.
Kendi yapay zekalarını eğiten veya........
© Habertürk
visit website