Erkekler menopoza girseydi
Halle Berry geçen gün Washington’da Kongre binası önünde bağırarak ilan etti: “Menopozdayım!” Güzellik ve seksapelden mürekkep bir kadın için aşırı cevval bir hareket ama dava uğruna gerekli. Cılız bütçeli bilimsel araştırma zafiyeti yüzünden, kadınların bir de damgalanma korkusuyla içine atarak yaşadığı menopoz için Kongre’ye 275 milyon dolarlık yasa tasarısı sunulmasına öncülük etti Berry. Partiler üstü işbirliğine giden Demokrat ve Cumhuriyetçi kadın senatörler, menopoz araştırmalarına federal fonun artırılması, doktorların eğitimi ve toplumsal farkındalık amacıyla hazırlanan metne imza koydular. Berry’nin star gücüyle medyada görünür kılınan yasa tasarısını oylayacak kadronun çoğunluğu ise malum erkekler. Bu nedenle erkeklerin oyuna talip olan Cumhuriyetçi Senatör Lisa Murkowski, “Eğer erkekler menopoza girseydi, onlarca yıl önce yeterince fonlanmış ve etraflıca araştırılmış olurdu” diye takıldı.
Erkekler menopoza girseydi... Adamların hormonal problemini gidermek için 100 yıldır yüz milyonlar dökülerek araştırmalar yapılıyor olur, menopozun her zerresini didik didik inceleyecek enstitüleri kurulur, tıp daha ileri gidebilirdi ama maalesef biyoloji gereği dünyanın sadece yarısı menopoza giriyor; yüzde 100 ihtimalle girdi veya girecek. Menopozun nesnesi kadınlar olduğu için, ABD’de yayınlanan son araştırmada da görüleceği üzere tıp bir ileri bir geri gidiyor.
Tıpta cinsiyet ayrımcılığı sır değil; kadın ve erkeklerin zihinsel, fiziksel ve biyolojik farkı nedeniyle cinsiyete özel ihtisas gerektiği halde bilimsel araştırmalar çoğunlukla erkek odaklı. Dünya nüfusunun yarısını ilgilendirdiği halde, kadın sağlığı niş alan.
Hele mevzu, erkeklerin semtine uğramayan menopoz olunca, üstelik menopozun sanki kadını cinsiyetinden, cinselliğinden sıyıran ayıplı bir illetmiş gibi tabu niteliği tıp insanlarına bile sirayet edince, bu çok katmanlı sağlık durumunun ihmal edilmeme şansı yok. Şimdi Amerikan kaynaklı öyle bir araştırmanın sonuçları yayınlandı ki, kadınların yıllarca kobay yerine konulduğunu gösteren bir ibret vesikası! Bundan 22 yıl önce elde edilen menopoz verileri ve bu bağlamda kadınlara yol yordam değiştirten tavsiyeler meğerse abartılmış. Kadınlar ve hekimler aşırı reaksiyon göstermişler, şimdi hormonal yaklaşımı düzeltmeleri gerekiyormuş.
MENOPOZ KOBAYLARI
Yıl 2002 idi, östrojen tedavisiyle ilgili ne kadar bilgi varsa yıkıp geçen, dünya çapında kadınlara şok geçirten bir araştırma yayınlandı ABD’de. Uzun vadeli hormon terapisinin kalp krizi, meme kanseri, felç ve kanda pıhtılaşma riskini artırdığı tespit edilmişti. Menopozun yol açtığı kemik erimesi, sıcak basması, uykusuzluk, gece terlemeleri ve diğer sıkıntıları gidermek için uzun dönemli hormon kullanımı sakıncalıydı. Östrojen seviyesini koruyarak kadınların kalp sağlığının da korunduğu varsayılıyordu; ama araştırmacılar diyordu ki, hormonda kalp krizi riski var. Oysa 1960’lardan beri gözleme dayalı çalışmalarda hormon terapisi........
© Habertürk
visit website