Türkiye'nin yakaladığı dalga
Küresel piyasalar da Türkiye piyasaları da yaşayabilecekleri en iyi mayıs ayını yaşıyor.
➔Küresel piyasaların önü geçen hafta ABD enflasyonunun 2024 yılında ilk kez düşüş yönünde eğilim göstermesiyle açıldı. Aynı gün perakende satışlar beklenin altında gelince piyasalarda güçlü bir toparlanma başladı.
➔ABD merkez bankası Fed’in bu yıl içinde faiz indirim ihtimali sıfıra kadar düşmüşken geçen hafta açıklanan veriler eşliğinde 1-2 artırım gündeme yeniden girdi.
➔Dünya dayanak faizi olarak alınan ABD 10 yıllıkları yüzde 4.70’lere kadar çıkmışken 4.30’lara kadar geriledi.
➔Faizlerin gevşemesi ve Fed’in bu yıl faiz indirimine gitme ihtimalinin yeniden canlanmasıyla ABD’nin para birimi dolar değer kaybediyor.
DÜŞEN DOLAR ARTAN RİSK İŞTAHI
➔Büyük paralar karşısında doların değerini ölçen DXY geçen hafta 104.370’e inerek yüzde 0.76 geriledi. Nisan sonunda 106.100 değerindeki dolar endeksi DXY’nin mayıs ayı düşüşü yüzde 1.6’ya vardı.
➔Euro ise ECB’nin haziran toplantısında faiz indirimine başlayacağı beklentisiyle yükseldi. Euro/dolar paritesi 1.0869’a çıkarak bir haftada yüzde 0.92 primlendi.
➔Dolar değer kaybedip ABD faizleri gevşeyince küresel risk iştahı yükseldi. Gelişmekte olan ülkelere sermaye akımları hızlandı.
➔Piyasalardaki korku azaldı. Nisan ayında 20’nin üzerine sıçrayan korku endeksi VIX geçen haftayı 12 değerinin altına inerek 2019 sonrasının en düşüğünden kapattı. Endeksin mayıs ayı içindeki düşüşü yüzde 23.4’ü buldu.
➔Borsalar mayısta yüzde 5’in üzerinde prim yaptı. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi 794.957 puanla rekor düzeyine yükseldi. Mayıs ayı primi de yüzde 5.1’i buldu. ABD ve Avrupa borsaları rekor kırıyor.
➔Gelişmekte olan ülke borsaları MSCI endeksiyle mayısta yüzde 5.1 prim yaparak uzun bir adana sonra 1.100 puana tırmandı.
ALTIN, GÜMÜŞ, BAKIR SIRALI YÜKSELİYOR
➔Faiz oranları yüksek ama altın, gümüş ve bakır hızla prim yapıyor.
➔En hızlısı haftalık yüzde 11.8 artışla gümüş çıktı. Mayıs ayında ise........
© Habertürk
visit website