Çalıştay tarihi bir görev yaptı
Büyük Uyanış için Maarif Düşüncemiz Projesi
Tarihi toplantı, 29-30 Haziran 2024 tarihlerinde Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA)-İstanbul Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıyı Maarif Platformu organize etti. Millî Maarif Kitap Serisi Projesinin ikinci ürünü için Türkiye'nin birçok bölgesinden bilim adamı ve araştırmacılar bir araya geldi. Pojenin ikinci ürünü olan Maarif Düşüncemizin Kuramsal Temelleri II isimli kitapta (kitabın II. Cildinde) yer alacak filozof ve alimlerin eğitime dair fikirleri sunulan bildirilerle müzakere edildi.
Çalıştay kapsamındaki panellerde, sunulan bildiriler ve yapılan müzakerelerde Yusuf Has Hacib’ten Ahmet Yesevi’ye; İmam Gazali’den İbn-i Arabi’ye; Mevlana’dan Yunus Emre ve Attar’a; Kindi, Sühreverdi, Nizamül Mülk’e kadar dünya bilim ve düşünce tarihine mal olmuş birçok düşünür ve âlimin maarifle ilgili tespit ve yaklaşımları masaya yatırıldı. Diğer yandan Nurettin Topçu ve Bediüzzaman gibi yakın dönemde Doğu’yu da Batı’yı da iyi bilen mütefekkirlerin fikirleri de gündeme getirildi.
Konunun daha iyi anlaşılması için konuya sorularla devam ediyoruz.
- Çalıştaya kimler katıldı?
Toplantı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürünün, çeşitli üniversitelerimizden rektörlerin, milletvekillerinin, Cumhurbaşkanlığı Eğitim Öğretim Politikaları Kurulu üyesinin, eğitim bilimcilerin, akademisyenlerin, öğretmen ve okul idarecilerinin ve çeşitli STK temsilcilerinin katıldığı ve çok yönlü paydaşların buluştuğu bir bilim şöleni halinde geçti.
Toplantı, TÜGVA Genel Başkan yardımcısı Selim Özaltun, Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Bayram Özer ve protokolde yer alan diğer konuşmacıların kısa sunumları ile başladı. Rektör Yücel Oğurlu’nun başkan olarak yer aldığı 1. oturumda davetli konuşmacılar; Tahsin Görgün, Kemal Tekden, Ömer Özyılmaz, Burhan Akpınar hocalarımız sunumlarını yaptılar. Sosyal aktiviteli kapanış oturumu ile toplantı iki gün sürdür. Çalışmanın sonuçları bir rapor halinde kamuoyu ile paylaşıldı.
www.maarifplatformu.com/maarif-dusuncemizin-kuramsal-temelleri-calistay-2-on-raporu/
İstanbul’daki çeşitli üniversiteler yanında Ankara, Balıkesir, Diyarbakır, Elazığ, Batman, Eskişehir, Iğdır, Erzurum, Kayseri, Samsun, Urfa’dan katılan eğitim bilimci akademisyenler çalıştayda sunumlarını yaptılar; müzakerelerde bulundular.
Çalıştay basının değişik kademelerinde haberlere konu oldu. Köşe yazarları konuyu değerlendirdi. Gazetelerde tam sayfa manşetten değerlendirme ve haberlerde yer aldı.
-Diğer sorularımıza geçmeden önce bu projenin birinci cildi konusunda bilgi verir misiniz?
Maarif Düşüncemizin Kuramsal Temelleri” isimli kaynak kitap 30 akademisyenin çalışmasıyla yayınlandı. Uzman isimlerin titizlikle ele aldığı kitabın temel amaçlarından biri yerli ve milli maarifle ilgili temel dayanakları döşemek, insan ve bilgi tasavvurunu ortaya çıkarmak. 'Eğitimin, evrensel boyutları olsa da, temel fikir ve felsefi boyutları ithal edilemez, ancak üretilir'' felsefesiyle yola çıkılan çalışmada Editör kurulu üyeleri olarak Prof. Dr. Burhan Akpınar, Prof. Dr. Behçet Oral ve Prof. Dr. Bayram Özer yer alıyor. Milli ve manevi duyarlılığı olan arkadaşlarımız bir proje yaptı. Projede çalışanların büyük çoğunluğu üniversitelerin eğitim fakültelerinde çalışan akademisyenlerden oluşmaktadır.
- Bu çalıştayı önemli kılan nedir?
Okullarımızdaki eğitim felsefesi ilerlemecilik, pragmatizm, yapısalcılık üzerine kurulmuştur, terlemeden çabucak zengin olmak isteyen, köşeyi dönmek isteyen insan yetişiyor. Kutsalları, değerleri, ahlakı önemsemez. Bizdeki eğitim sistemi materyalist ve seküler. Allah’ı yok sayıyor. Kâinatın sahibini söylemiyor, inkâr ediyor.
Her şeyden önce eğitim sistemimizi millet olarak biz tasarlayıp kurmadık. Bu eğitim sisteminin dünya görüşü, eğitim, insan ve bilim felsefeleri ile; vizyonu, müfredatı ve ders muhtevaları ve yöntemleri ile bizim değerlerimizi dışlayan bir anlayışla kurulmuş bir sistem.
Bu sorunlar ortada iken, bunları görmezden gelip, bu eğitim sistemini geliştirme/güçlendirme çalışmaları yaptık. Bize rağmen, bizi değiştirmek, bozmak ve başkalaştırmak için kurulmuş olan bu sistemin daha da güçlendirdik. Böyle olunca eğitim fabrikası inancı, tarihi, kültürü ve milletinden kopuk, gayr-i milli olarak yetişen ürünler ortaya çıkarmaktadır. Geçen yıllar bu şekilde heba oldu. Bu temel sorun görülmeyince şimdiye kadar yapılanlar, bizi değiştirmek, bozmak ve başkalaştırmak isteyenlerin işine yaradı.
Maarif Düşüncemizin Kuramsal Temelleri projesinin en önemli bir çıktısının Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin içini doldurmak olacağını düşünüyoruz. Kısaca MAARİF DÜŞÜNCEMİZ projesi adını verdiğimiz bilimsel çalışmalar dizisinin sunduğu fırsat ve imkanlar, açılan yeni ufuk bizi heyecanlandırıyor. Bu proje büyük bir uyanışa vesile olabilir.
-Niçin ve nasıl?
Bu çalışmalarla sahip çıkmadığımız, bize unutturulan düşünce hazinemizi tekrar........
© Haber Vakti
visit website