menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Doğal zeka destekli bir yazı

8 0
31.05.2024

Rock gitaristi Erdoğan, rapçi İmamoğlu, arabesk yıldızı Bahçeli ve daha niceleri yapay zeka tarafından gerçekliği çarpıtılan örnekler olarak sosyal ağlarda sık sık karşımıza çıkıyor. Elbette yapay zeka salt dijital dünyaya eğlenceli görüntüler üretmek için kullanılmıyor. Bilim, sanat ve edebiyat gibi alanlar da yapay zekanın etkisi altına girmiş durumda.

AB ülkelerinin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu, yapay zekayı akıl yürütme, planlama ve yaratıcılık gibi insanlarla bağlantılı davranışları yeniden üretmek için kullanılan bir araç olarak tanımlıyor. Kuşkusuz her yeni teknolojik araç toplumsal düzeni etkileyecek hukuki veya etik çok sayıda sorunu da beraberinde getiriyor.

Geçen yıl Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin onayıyla kabul edilen Yapay Zeka Yasası’nda, teknolojik uygulamaların oluşturacağı riskler tanımlanıyor; bunları önlemek için uygulanacak kurallar belirtiliyor. Örneğin insanları davranışlarından ötürü ödüllendiren ya da cezalandıran yapay zeka destekli yurttaş izleme ya da yönlendirme sistemlerine izin verilmeyecek. Su, enerji, yargı, güvenlik, sağlık ve biyometri gibi yaşamsal öneme sahip alanları yönetmek için kullanılan yapay zeka sistemleri için katı koşullar getirilecek. Yasanın 2026 yılından itibaren AB genelinde yürürlüğe girmesi bekleniyor (1).

2017 yılında kurulduğunda etik yapay zekaya yönelik bir araştırma kurumu olan OpenAI, misyonunu şöyle açıklıyordu: “Güvenli bir yapay zeka oluşturarak mümkün olduğunca yaygın ve adil kullanımı sağlamak. Kâr amacı gütmeyen bir araştırma kurumu olarak altmış araştırmacı ve mühendisten oluşan ekibimiz, olası kişisel kazanç fırsatlarına gözlerini kapamış, kendilerini görevlerine adamıştır”.

Kuruluşundan dört yıl sonra, ChatGPT’nin yaratılması,........

© Gazete Manifesto


Get it on Google Play