Ramazan Hoca neden öldürüldü?
“Hoca”, “filozof”, “fenomen”, “meczup”… Bu sıfatların hepsi Ramazan Pişkin için kullanıldı, kullanılıyor. Ancak o, İstanbul'da açtığı kafeye "Diyarbakırlı Ramazan Hoca" adını uygun gördüğüne göre, ‘Hoca'yı tercih etti.
Alçakça katledilince bu sıfatların pek hükmü kalmadı, çünkü ‘şehit’ mertebesine getirildi. Yıllarca kapısında ekmek parası için beklediği ve sohbet ettiği Ulu Cami'nin avlusundan yükselen sesler bunu söylüyordu: "Şehit namirin" (Şehitler ölmez).
Ramazan Hoca'yı Ulu Cami'nin önünde görürdüm bazen. Ulu Cami'nin meydana bakan duvarlarının önü hep kalabalıktır. Çünkü duvar dibinin esnafı vardır. Yaz kış tespih satarlar, dua kitabı satarlar, kimse yoksa kendi aralarında sohbet ederler. Duvarla bütünleşmiş gibidirler. Giyim kuşamlarından edalarına kadar bir örnektirler. Belki bu nedenle, duvar dibi esnafını birbirinden ayırmak oldukça zordur.
Onu görmeye başlamam, adının karıştığı ve Diyarbakır'da infial yaratan bir olay nedeniyle oldu. Ramazan Hoca, tarihi camiyi gezen bir kadını, kıyafeti nedeniyle uyarmış, "Bu kıyafetle camiye giremezsin" gibi bir şeyler söylemişti.
Diyarbakır, birçok dine ev sahipliği yaptığı için olsa gerek, seküler bir şehirdir. Bu yüzden bir kadının kıyafeti nedeniyle bir erkek tarafından uyarılması, tepkiyle karşılandı. Ramazan Hoca'dan bihaber birçok insan, bu üzücü olay yüzünden tanıdı onu. Ve anında "meczup" damgasını yedi.
Bu olayın ardından ‘akıl sağlığı yerinde değildir’ diye Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Psikiyatri Bölümünde tedavi altına alındı. "Deli" dediler, "meczup" dediler ve bir süre sonra olay unutulmaya yüz tuttu. ‘Ramazan Hoca’ da mesken tuttuğu Ulu Cami'nin önünde yeniden görünür oldu.
Hastanede doktorlarla ne konuştu, bunu asla bilemeyeceğiz…
Ancak Ramazan Hoca'yı daha önce keşfedenler de vardı ve onların yakıştırdığı sıfat ‘Filozof'tu. Din başta olmak üzere birçok konuda yaptığı konuşmaları kaydedip, ‘Filozof Ramazan’ diye sosyal medyada paylaşıyorlardı.
Din ve tarikatlar konusunda yaptığı konuşmaları işin ehli olanlar yapmalı elbette. Ancak Ramazan Hoca, hiç kuşku yok ki çok zeki ve belagat sahibi bir insandı. Orta zekaya sahip her faniyi ikna etme gücüne sahipti. Ramazan Hoca'ya filozofluk yakıştırması yapanlar, eğer bir yönlendirme amacını taşımıyorlarsa, hakikaten........
© Gazete Duvar
visit website