menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İthal saksıyı tersine mühendislikle inceledi üretip ithalatını bitirdi

60 16
29.01.2025

Liseyi doğum yeri Malatya’da bitiren Haluk Değirmenci, ilk sınava girdiği yıl İnönü Üniversitesi Kimya’nın ikinci öğretim bölümünü kazandı. Aklında babası Ahmet Değirmenci gibi esnaf olmak vardı. Akşamları derslere girip, gündüzleri babasının perde toptancılığı yaptığı dükkanda çalışmaya başladı.

Ancak, kimya okumak aklına yatmadı, yeniden üniversite sınavına girdi. Bu kez Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Mimarlık bölümünü kazandı. Mimarlık bölümünde Mehmet Hacıosmanoğlu ile tanıştı. Hacıosmanoğlu’nun ailesi 3 kuşak müteahhit idi.

Haluk Değirmenci ile Mehmet Hacıosmanoğlu’nun aklında hep kendi işlerini kurmak vardı. Hacıosmanoğlu’nu inşaat şirketi sahibi babası birlikte çalışmaya çağırıyor ama o istekli davranmıyordu. Derken Gökhan Avcıoğlu, Haluk Değirmenci’yi yanına almak istedi. Tam işe başlayacağı günlerde babası sağlık sorunu yaşadı, bir süreliğine Malatya’ya gitti.

Haluk Değirmenci, İstanbul’a döndüğünde yeniden Mehmet Hacıosmanoğlu ile birlikte iş yapmaya kafa yordu. Tam o dönemde gündeme gelen imar barışı, onlar için fırsat kapısı açtı. Şirket kurmadan imar barışı dosyası hazırlama, danışmanlık hizmeti vermeye başladılar. O günlerde Galatasaray Lisesi’nin arkasında binası olan 102 yaşında bir mimarla yolları kesişti. Mimar, binasının çatı katını yapmalarını istedi. İki mimar arkadaş, 2017 yılında “Kalif Mimarlık”ı kurdu, 2018 yılından itibaren de bir süre de işin restorasyon tarafını denedi.

İkili kafayı üretime dönük çalıştırmayı bırakmadı. İstiridye mantarı eğitimi alıp tam üretimine gireceklerken yön değişti, iki ürüne odaklandılar:

Haluk Değirmenci, ilk ürünlerini arabanın bagajına koyup botanikçi turuna çıktı. Anadoluhisarı’ndaki bir botanikçiye girdi, ürünlerini anlatmaya çalıştı. Botanikçi, bir saksıyı işaret etti:

- Bak arkadaş, o gördüğün saksıyı ithal ediyorum. Bunun aynısını yaparsanız ithal etmek yerine sizden alırım.

Değirmenci, gösterilen saksıyı incelemek üzere aldı. Saksıyı 20 metrekarelik atölyede parçalayıp, kullanılan malzemeyi, bileşenlerini anlamaya çalıştı. Üründe 20’ye yakın bileşen olduğunu saptadı. 2019 yılında Ümraniye’de 50 metrekarelik merdiven altı atölyede yeni nesil hafif betondan (terrazo) söz konusu........

© Ekonomim