Gelir vergisi beyan dönemini ilgilendiren seçilmiş özelgeler
Gerçek kişiler için gelir vergisi beyan döneminin başlamasına artık sayılı günler kaldı. Dolayısıyla konuyla ilgili yazılacak makalelerin de zamanı geldi.
Bugün, Gelir İdaresi tarafından 2024 yılında verilmiş, gelir vergisi beyan dönemini ilgilendiren özelgelerden seçtiğim bazılarını, yorum yapmadan özetleyeceğim.
Sonraki makalelerde, beyan dönemine ilişkin konularla devam edeceğim.
Yurt dışında bulunan bankadan elde edilen ancak Türkiye’ye transfer edilmeyen faiz gelirinin beyanı gerekir mi?
(05.08.2024 tarih ve 1041274 sayılı özelge)
Yurt dışından elde edilen menkul sermaye iratlarında gelir, hukuki ve ekonomik tasarrufun gerçekleşmesiyle elde edilmiş sayılır. Gelirin Türkiye’deki hesaba transfer edilmemiş olması, gelirin elde edilmiş sayılmasına engel değildir.
Dolayısıyla, yurt dışı mukimi bankada bulunan vadeli mevduat hesabı nezdinde elde edilen faiz gelirleri, söz konusu gelire tasarruf edildiği yılda elde edilmiş sayılır. Söz konusu faiz gelirinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 85. ve 86. maddeleri uyarınca tevkifata ve istisnaya konu olmayan menkul sermaye iratları için öngörülen beyan haddini aşması halinde, ilgili takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekir.
Kâr payının beyanında, sermaye artırımı ve kâr payı tahsil işlemi nedeniyle ödenen komisyon tutarı gider olarak dikkate alınabilir mi?
(04.07.2024 tarih ve 890906 sayılı özelge)
Kâr payının tahsilinin bir banka veya aracı kurum aracılığıyla yapılması durumunda, tahsil işlemi nedeniyle bu kurumlara ödenen komisyon ve benzeri giderler safi iradın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilir.
Öte yandan, sermaye artırımı işlemi nedeniyle aracı kuruma ödenen komisyon tutarının, kâr payının tahsil gideri olarak kabul edilmesi ve kâr payı gelirinin beyanında söz konusu komisyon ödemesinin gider olarak dikkate alınması mümkün değildir.
Tasfiye halindeki şirket tarafından ödenen tasfiye payının beyan edilmesi gerekir mi?
(09.10.2024 tarih ve 608799 sayılı özelge)
Ortağı olunan şirketten tasfiye payı olarak alınan tutarın kâr payı olarak değerlendirilmesi, söz konusu kâr payının brüt tutarının yarısının vergiye tabi gelir olarak........