menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yapay zekâ iklim krizi ile mücadele edecek

19 0
29.01.2025

Başlangıç Noktası’nın kurucularından Ceren Zeytinoğlu Atıcı, “Yapay zeka ile iklim değişikliği ile mücadele etmek; bu iki farklı disiplini bir araya getirmek, gerçekten dönüşüm yaratabilir. Bizim amacımız, çözüm üreten bir platform olmak ve bunu küresel ölçekte yaymak” diyor.

Başlangıç Noktası’nın kurucularından Ceren Zeytinoğlu Atıcı, teknoloji ile toplumsal sorunlara çözüm üretme misyonunu taşıyan projelere odaklanan ve hikayesi aslında tüm gençlere ilham verecek bir isim. Sivil toplumun gücünü ve yapay zekanın potansiyelini birleştirerek, daha iyi bir dünya inşa etmenin mümkün olduğuna inanan Zeytinoğlu Atıcı, “Bizim işimiz, ateşi yakmak. Ardından, bu ateşin doğru yerlere ulaşmasına izin vermek ve bir ekosistem yaratmasına fırsat tanımak. Sosyal sorunları teşhis edip, o sorunları çözebilecek sivil toplum projeleri geliştirmeyi hedefleyen Ceren Zeytinoğlu Atıcı, kariyerine sosyolojik araştırmalar yaparak başladı. 2014’te City University London Sosyoloji bölümünden mezun olduktan sonra Türkiye Sosyal ve Ekonomik Etütler Vakfı’nda (TESEV) araştırmacı olarak çalışmaya başladı. Yolsuzluk algısı, kimlik politikaları ve dinler arası iletişim üzerine araştırmalar yürütürken Avrupa Birliği fonlu SELDI projesinin koordinatörlüğü üstlendi. Bu proje kapsamında Güneydoğu Avrupa’daki çoğu sivil toplum örgütü ile ortak çalışmalar sürdürdü. LSE’den mezun olduktan sonra ise etki yatırımı ve deniz suyu arıtımı konularında çalışmaya başladı. Ekim 2018’de Türkiye’nin ilk bağımsız konuşma platformu KonuŞu’yu kurdu. Aynı dönemde Türkiye Bilişim Vakfı ve Faruk Eczacıbaşı önderliğinde şekillenen Başlangıç Noktası’nın da kurucuları arasında yer aldı.

Dünya politikalarının hızla değişmesiyle birlikte, daha geniş bir bakış açısıyla hareket etmeye karar veren Zeytinoğlu Atıcı, bu süreci şöyle anlatıyor: “Dünya hızla değişiyordu. Aynı zamanda teknolojik şirketlerin etkisi de arttı. Cambridge Analytica skandalı, insanların görüşlerinin teknolojiyle nasıl şekillendirilebileceğini gösterdi. Bu noktada, sosyal bilimlerin ve sosyal bilimcilerin ne kadar önemli bir rol oynayabileceğini daha net görmeye başladım.”

Başlangıç Noktası, 15 milyon gencin sosyal mobilite ve beceri gelişimlerine odaklanan bir platform. Amacını, gençlere yapay zeka etiği, liderlik ve tasarım düşüncesi gibi konularda eğitimler vererek onları küresel vatandaşlar haline getirmek........

© Ekonomim