Dış ticarette satın alma gücü yerinde sayıyor
Türkiye’nin ihracatı martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 ucuzladığı halde miktar bazında yüzde 2,8 azalırken, yüzde 2 ucuzlayan ithalatın miktarı da yüzde 4,4 düşüş kaydetti.
Türkiye’nin ihracat-ithalat fiyatlarına göre dış ticaretteki satın alma gücü, aylar itibarıyla küçük iniş çıkışlarla birlikte genel olarak yerinde sayıyor. İhraç edilen ürünlerin ortalama fiyatının, ithal edilen malların ortalama fiyatına oranı olan ve dış ticaret faaliyetleri ile ülkeye net sermaye giriş-çıkışını gösteren “dış ticaret haddi”, martta 87,2 ile son altı ayın en yüksek düzeyinde gerçekleşmesine rağmen, geçen yılın aynı ayı düzeyinin sadece 0,5 puan üzerinde oluştu ve 100 sınırına yaklaşamadı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre ihracat birim değer endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 düşüş kaydetti, ancak buna rağmen miktar endeksinde de yüzde 2,8’lik bir düşüş yaşandı. Başka deyişle Türkiye’nin ihraç ürünleri ucuzladığı halde yapılan ihracatın miktarı azaldı. İthalatta ise mart aylarına göre birim değer endeksinde yüzde 2, miktar endeksinde yüzde 4,4 düşüş yaşandı. Buna göre ithalat da ucuzlamasına rağmen düşüş gösterdi.
İhracat fiyat endeksinin ithalat fiyat endeksine bölünmesi ile bulunan dış ticaret haddi mart ayında, geçen yılın aynı ayındaki düzeyine göre 0,5 puan artışla 87,2 oldu. 2015=100 bazlı fiyat endekslerine göre dış ticaret haddi, aylar itibarıyla Ağustos 2020’den bu yana 100’ün altında seyrediyor.
Eylül 2022’de 72,3’le aylık bazda son on yılın en düşük düzeyine inen had, izleyen dönemde tedricen yükselerek Haziran 2023’de 90’ı aşmış, sonraki aylarda ise yeniden düşüşe geçerek Aralık 2023’te 84,8’e inmiş, bu yıl ise ocakta 86,1, şubatta 86,7’ye çıkmıştı. Martta ise had 87,2 ile son altı ayın en yüksek düzeyinde çıkmış oldu. Ancak dış ticaret haddi........
© Dünya
visit website