menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bu yıl en cazip enstrüman Türk Lirası olacak

32 0
25.01.2024

Çakar, 2025 yılında KKM ve makro ihtiyati tedbirlerin konuşulmayacağını ifade ederek, enflasyonun yüzde 40-45 bandına düşeceğini dile getirdi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, 2024 yılında TL’nin en doğru enstrüman olduğunu belirterek, 2025 yılında TL’nin tekrar olağan mekanizmasına geri döneceğini söyledi.

Çakar, 2025 yılında KKM’nin artık gündemde olmayacağını ifade ederek, doların 39-40 lira olacağını düşündüğünü söyledi. Çakar, Ziraat Bankası'nın İstanbul Finans Merkezi'ndeki Genel Müdürlük binasında düzenlenen toplantıda, ekonomi ve bankacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi.

Türk bankacılık sektörünün büyüklüğünün 23,5 trilyon lira olduğunu, bunun 2,5 trilyon lirasının öz kaynak, 4,5 trilyon lirasının mevduat dışı kaynak, 15 trilyon lirasının da mevduattan oluştuğunu bildiren Çakar, Türk bankacılık sektörünün çok sağlam bilançoya sahip olduğunu vurguladı.

KKM hariç Aralık 2022'de TL mevduatın toplam mevduat içerisindeki payının yüzde 38 olduğunu, yüzde 33 seviyelerine inmesinden sonra 2023 yılı Haziran bu yana 9 puanlık artış kaydedildiğini, bugün itibarıyla ise yüzde 42 olduğunu, TL'ye dönüş noktasında net bir iyileşme gördüklerini ifade eden Çakar, yabancı para mevduatının toplam mevduat içerisindeki payının Aralık 2022'de yüzde 46 iken, bugün itibarıyla yüzde 40'a düştüğünü bildirdi.

Kur artık TL’den daha fazla getiri sağlamayacak

TL'nin çok cazip bir ürün olduğunu, kurun artık önümüzdeki dönem itibarıyla TL'den daha fazla getiri sağlamayacağı konusunda genel bir kanaatin oluşmaya başladığını anlatan Çakar, "2025 yılında TL'nin tekrar olağan mekanizmasına, mecrasına döndüğünü göreceğiz. Bugün itibarıyla TL çok cazip bir üründür, iyi kazandıran bir üründür. TL, şu anda doğru bir enstrümandır ve çok cazip noktada.

Şu anda 2024 yılında TL en doğru enstrüman gibi gözüküyor" dedi. Alpaslan Çakar, şöyle devam etti: “Muhtemelen bu ay sonu ya da gelecek ay TL KKM bitmiş olur. Merkez Bankası; kur üzerindeki baskı, rezerv hususları dikkate alındığında DDM'nin hemen hızlı bir şekilde bitmesini istemiyor. 2025 yılında DDM’yi konuşmuyor olacağız. DDM tedrici olarak yavaş yavaş azalarak gündemimizden çıkacaktır.”

2025’te tedbirler gündemimizde olmayacak

"Makro ihtiyati tedbirlerin 2025 yılına gündemimizde olmayacağını düşünüyorum” diyen Çakar, bunun takvimini de Merkez Bankası rezervleri, uluslararası konjonktür, enflasyonun belirleyeceğini söyledi. Çakar, “Rezerv kompozisyonu, önümüzdeki dönem itibarıyla makro ihtiyati tedbirlerin kaldırılması, normalleştirilmesi ve sadeleştirilmesi konusunda belirleyici olacak. Artık piyasada hayat normalleşiyor. Yılın ikinci yarısı itibarıyla Türk bankacılık sektöründe gündemin artık müşteri, iş, bilanço, proje olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Önemli olan enflasyonun yapışkan olmadan düşürülmesi

OVP'nin çok gerçekçi, tutarlı ve öngörülebilir program olduğunu vurgulayan Çakar, enflasyonun bu yıl yüzde 40-45 bandında şekilleneceğini düşündüğünü ifade etti. Çakar, "Enflasyon, mayıs ayında en üst düzeye gelip düşüşe geçecek. Mevcut uygulanan politikalarda asla acele etmemek lazım. Bence enflasyonun yüzde 40-45'lere inmesi zaten olağan, bu olacak. Önemli olan enflasyonun yapışkan olmadan, kalıcı hale gelmeden düşürülmesidir. Orada bizim daha dikkatli olmamız, mevcut politikaları daha olgunlaştırarak devam ettirmemiz önemli" dedi.

Son çeyrekte faiz indirim süreci başlar

Alpaslan Çakar, Merkez Bankası’nın faiz politikasına yönelik şunları söyledi:........

© Dünya


Get it on Google Play