Devrimin Adı: Batarya (3)
Batarya konusuyla ilgili serimizin son yazısına geldik. Tam ben bu diziyi yazarken Çin’li otomotiv devi BYD’nin Türkiye’ye yapacağı 1 milyar dolarlık doğudan yatırım açıklaması güzel bir tesadüf oldu.
Önümüzdeki dönemde bu alandaki yatırımları daha fazla duyacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Şimdiye kadar bu yatırımların gelmemiş olmasının faturasını da biraz kendimize çıkarmamız gerekiyor. Yoksa Meksika, Vietnam, Macaristan, Polonya çoktan bu tarz yatırımlardan nemalanmaya başladılar. Neyse geç olsun güç olmasın diyelim.
Geçen haftaki yazımızı, “Önümüzdeki hafta batarya üretiminde kullanılan hammaddelerin dünyadaki dağılımı ve önemiyle devam edeceğiz.” cümlesiyle bitirmiştik. Şimdi oradan devam edelim.
Lityum ion bataryaların araçlardaki kullanım dağılımına baktığımızda 2023 yılında NMC(lithium nickel manganese cobalt oxide) bataryalarının piyasasının P’sini oluşturduğunu, arkasından @ payla LFP(lithium iron phosphate) bataryaların geldiğini be en sonda da %7’lik payla NCA(lithium nickel cobalt aluminum oxide) bataryaların yer aldığını görüyoruz. Ucuzluk ve uzun ömürlü olma gibi avantajları sayesinde LFP bataryaların son yıllarda yükselişte olduğu görülüyor.
Bu üç batarya çeşidinde de ana etmen isimlerinden de anlaşılacağı gibi Lityum. Geçen hafta Bolivya’daki darbe girişiminin bu elemente olan taleple bağlantılı olabileceğinden bahsetmiştik. Bataryaların üretiminde kullanılan diğer maddelerin de neler olduğu parantez içlerinde yazıyor. Ama ben yine de toplu bir şekilde sıralayayım. Lityum, nikel, manganez, cobalt, demir, fosfat, alüminyum,........
© Dünya
visit website