menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bayrak meselesi memleket meselesi

21 0
05.01.2024

Tarih 3 Mart 2017 – Yurt dışında bulunan veya yabancı bayrak çekilmiş olan gerçek ve tüzel kişilere ait yat, kotra, tekne, yolcu ve gezinti gemilerinin kayıt veya tescili amacıyla serbest dolaşıma girişimi sağlandı. İlk olarak Çeşme'de bağlı bulunan 790 yabancı bayraklı tekneden 609'u Türk Bayrağı'na geçiş yaptı.

Çeşme'deki marina ve barınaklarda bağlı olan yabancı bayrağa sahip tekneler, Türk Bayrağı'na geçiş için sağlanan avantajlardan faydalandı. Bu tebliğ ile, öncelikle ikinci el teknelere Türk Bayrağı'na geçiş imkânı tanındı. Yüzde 30 olan ithalat vergisi, yüzde 1'e düşürüldü. Yabancı bayraklı teknelere uygulanan marina bağlama zorunluluğu kalktı ve yasaklı bölgeler dışında istenilen yere demir atabilme imkanı tanındı.

Yabancı bayraklı teknelerde uygulanan beş yılda bir yurtdışı giriş-çıkış yapma zorunluluğu kalktı. Türk bayrağına geçecek olan teknelere uygulanan harçlar oldukça makul seviyelere çekildi. Türk bayrakları denizlerimizde ve dünya denizlerinde daha çok dalgalanmaya başladı.

Tarih 5 Mart 2019 – Türk bayrağına geçecek yat, kotra ve teknelerde KDV oranı %1’e indi.

Türk bayrağına geçecek yat kotra ve teknelerde katma değer vergisi (KDV) oranını yüzde 1'e indiren ve özel tüketim vergisini (ÖTV) sıfırlayan düzenleme etkisini gösterdi. Türk sahipli olmasına karşın yabancı bayraklı faaliyet gösteren 6 bin 208 tekne, düzenlemenin ardından "Türk bayrağı"na geçti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2018 Yılı Faaliyet Raporu'na göre son 16 yılda denizciliğe yönelik önemli adımlar atıldı.

Sektöre ÖTV'siz yakıt desteği verilirken, deniz taşımacılığına yönelik destekler ve üreticiye sağlanan kolaylıklar da Türk denizciliğinin gelişmesine önemli bir katkı sağlamış oldu. Bu dönemde Türk deniz ticaret filosu, dünya deniz ticareti filosundan yüzde........

© Dünya


Get it on Google Play