menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Piyasaları yorumlarken…

49 12
08.05.2024

Sayın Mahfi Eğilmez, “Yeni Ekonomi: 21. Yüzyıla Özgü Yaklaşımlar” kitabını yazma nedenleri arasında “mevcut ana akım ekonomi teorisi geçerliliği tartışmalı hale gelmiş varsayımlar üzerine kurulu olduğundan, gerçek yaşamı temsil etmediği” görüşünü paylaşıyor.

Dünya son 15-16 yılda büyük ekonomik krizler, salgın hastalıklar ve jeopolitik gerginlikler yaşadı. Tüm bu gelişmeler birbiri ardına yaşanmadı. Birinin yarattığı sorunlar tam bitmeden, sorunlara verilen tepkiler sterilize edilemeden diğeri başladı. Sorunlar, çözümler, sorunların yan etkileri, çözümlerin yan etkileri birbirine girdi ve bu durum bağlaşık, girift bir hal aldı.

Örneğin; ABD konut kredisi sorunun çözümü için FED bilançosu 2008 sonbaharında 0,94 trilyon dolarken 2014 sonlarında 4,5 trilyon dolara yükseldi. 2019 sonbaharında ise tutar 3,8 trilyon dolara düşüyor ama bir iki ay sonra (sonradan Covid olarak isimlendirilen) yeni bir hastalığın haberleri duyuldu.

Hastalık küresel bir salgına, pandemiye dönüştü. Tüm bunların ışığında FED bilançosu pandemiye 4,2 trilyon dolarla girdi, 2022 baharındaysa 9 trilyon dolar seviyesine erişti. Bugünlerde ise bilanço büyüklüğü 7,4 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor. Aynı dönemde ABD enflasyonu yüzde 5,5, yüzde eksi 2,7, yüzde 3,9, yüzde eksi 0,14, yüzde 9 gibi uç değerlere erişiyor.

Şimdi ise enflasyon yüzde 3 civarında. FED politika faizi ise yüzde 2, yüzde 0, yüzde 2,5 ve yüzde 0 seviyelerini gördü. Son dönemde ise yüzde 5,5 seviyesinde. Söz konusu dönemde........

© Dünya


Get it on Google Play