Hazine’nin “eurobond yükümlülük işlemi” ve etkileri
Geçtiğimiz hafta Hazine, piyasaya, belirlediği bazı kısa vadeli eurobond’ları, yeni arz edilecek 10 yıl vadeli eurobond ile değiştirme teklifi sunmuştu. Böylece; 2024, 2025 ve 2026 yılı olarak vadelendirilmiş 6 adet eurobond’u taşıyan müşterilere; ya piyasa fiyatının üzerinde bir fiyatla nakit geri alım ya da 2035 vadeli yeni eurobond ile değiştirme imkanı tanındı. Zorunlu olmayan bu teklif ile arzu eden müşteriler cazip bir seçeneğe kavuştu.
Bu işlem için Bank of America, BBVA, Citigroup ve JP Morgan yetkili kurumlar olarak tayin edilmişti. Teklifin sonucunda nakit geri alım talepleri karşılanmazken, değişim talepleri kısmen karşılandı. 2026 yılı vadeli kıymetler değişime konu olmadı ancak 2024 ve 2025 vadeli kıymetlerden itfa tutarı 1,85 milyar dolar cinsinden yükümlülük 2035 vadeli kıymet ile değiştirildi.
Öncelikle kısa vadeli yükümlülüklerin, uzun vadeye ötelenmesi Hazine’nin nakit akışında rahatlatıcı bir etki yarattı. İşlemin diğer bir faydası da borçlanma ortalama vadesinin artması oldu.
Arz edilen 3 Ocak 2035 vadeli yeni kıymet ile hem güncel piyasa koşullarına hem de benzer vadelerde daha önce ihraç edilen emsal kıymetlere göre daha düşük maliyetli fonlama sağlamış oldu. Örneğin bu yılın Şubat ayında arz edilen 2034 vadeli........
© Dünya
visit website