Savaşların ortasında sürdürülebilir kalkınma
“15-24 Eylül Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Haftası” geride kaldı ve dünya, “21 Eylül Uluslararası Barış Günü’nü bir kez daha kutladı. Yine de dünya genelinde artan çatışmalar, yerel ve bölgesel savaşlar, terörist faaliyetler ve insani krizlerle karşı karşıyayız. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2030 programı, küresel barışı temel bir öncelik haline getirirken, barışın kalıcı hale gelmesi toplumsal kalkınmanın vazgeçilmez bir unsuru olarak önümüzde duruyor.
BM’nin 16. Sürdürülebilir Kalkınma Amacı, “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar”, etnik kökeni veya inancı ne olursa olsun, herkesin güvenli ve adil bir şekilde yaşam sürebilmesini hedefler. Fakat bu ideal hedeflerin hayata geçirilmesi, savaşın gölgesinde giderek zorlaşıyor. Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün (IEP) yayımladığı Küresel Barış Endeksi 2024 Raporu, dünya genelinde 50’den fazla aktif çatışmanın sürdüğünü ortaya koyuyor.
Üstelik bu çatışmalar, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemiş bir seviyeye ulaşmış durumda. Bir zamanlar sınırlı çatışmaların yaşandığı bölgeler, bugün ölüm ve yıkımın odak noktası halinde. Örneğin, 2019’da küçük çaplı çatışmalar olarak tanımlanan Etiyopya, Ukrayna ve Gazze’deki durumlar........
© Dünya
visit website